У шоколаду дуже багато родичів прямої лінії. Усі вони справжні представники шоколадної родини.
Чорний шоколад містить не менше 45% какао-продуктів (терте какао та какао-масло), гіркий – від 45 до 87%.
Десертний - ніжніший у порівнянні зі своїми побратимами: какао для нього мелеться з особливою ретельністю, і шоколадна маса готується довше.
Молочний завжди містить сухе молоко. Какао продуктів у ньому до 35%.
Пористий - нічим не виділяється за складом, просто на кінцевому етапі виробництва в шоколадну масу "вдують" під тиском вуглекислий газ.
Білий шоколад – незаслужено вважається пасинком у великому шоколадному сімействі. Багато хто його і за шоколад не вважає. Даремно: білий не містить тертого какао, зате в ньому багато какао-олії, цукрової пудри, молока та ваніліну.
Раніше ми писали: Найкорисніші види шоколаду