Вода і напої на її основі - невід'ємна частина здорового харчування. Чай серед напоїв займає важливе місце. Його охоче п'ють, знаючи про його користь. Чай п'ють, щоб розслабитися, підбадьоритися, налаштуватися на позитивний лад і навіть схуднути,про це розповіли ТСН
Багато хто вважає, що зелений чай корисніший, оскільки містить більше з'єднань з позитивним впливом на організм людини. Ще існує асоціація з зеленим чаєм: зелений = здоровий. Чи так це насправді?
У чайних листках велику кількість біологічно активних органічних сполук. До них належать катехіни (поліфеноли), проантоціанідіни, таніни, кофеїн, теофілін, теобромін. Так само вони містять амінокислоти, мінеральні солі і вітаміни. Але основна користь чаю в поліфенолах. Вони мають антиоксидантні і антибактеріальні властивості. Знижують ризики розвитку пухлин, серцево-судинних захворювань, діабету, а також уповільнюють старіння організму. Під час виробництва зеленого чаю ці сполуки залишаються в незмінному вигляді.
А в чорному чаї, листя якого піддають ферментації, в результаті процесів ферментації катехіни (антиоксиданти), що містяться в зеленому чаї, перетворюються на чайні флавіни і теарубігіни (саме вони відповідають за коричнево-оранжевий колір настою). І з точки зору антиоксидантної активності всі вони як і раніше мають такий самий потенціал і такий же подібний ефект, що і катехіни в зеленому чаї. Дійсно, ферментація листя чорного чаю змінює співвідношення танинов і катехінів, але не знижує їх загальної кількості. Тому поліфенольні сполуки рівні за активностю в обох чаях. І це, мабуть, найважливіший факт на захист користі чорного чаю.
Потрібно правильно вживати чай, оскільки будь-який корисний продукт перестане таким бути у разі нерозумного застосування.
Небезпечно використовувати несвіжезаваренний чай і заварку, ту, "що постояла". В такому чаї, наприклад, підвищується концентрація гуаніну, який активно переходить в екстракт чаю через 10-15 хвилин після заварювання або в результаті кип'ятіння. У малих кількостях ця речовина є безпечною. Але коли підвищується концентрація гуаніну то накопичуються продукти його окислення - токсичний гуанідин. Саме він починає негативно впливати на стан нервової та серцево-судинної систем, шлунково-кишкового тракту. У великій кількості гуанідин діє на організм подібно гістаміну - підвищує артеріальний тиск, частішає серцебиття. Тому не залишайте заварений чай на завтра. Користь від такого чаю перетвориться на шкоду.
Окрім цього, вживання напоїв багатих поліфенолами, - зеленого, чорного чаю, кави, какао - знижує всмоктування заліза, цинку і кальцію. Тому я не рекомендую пити всі ці напої міцного заварювання понад 3 чашки на день.
Пам'ятайте, що чай під час вагітності слід обмежувати. Надлишок катехінів, яких багато в чаї, знижує засвоюваність вітаміну В9 (фолієвої кислоти). Цей факт слід враховувати і молодим жінкам, які планують вагітність.
Багато хто каже про те, що чай та кава викликають зневоднення організму. Частково це правда. Така дія буде, якщо чай та каву вживати у великій кількості. Для того, щоб виникла діуретична (сечогінна) дія, потрібно випити таку кількість чаю або кави, що відповідає 300 мг кофеїну, або теїну (кофеїну), що містить чай. А це близько 6 чашок за один раз. Безпечна доза теїну і кофеїну - до 200-300 мг/добу. Тому потрібно пам'ятати про можливі негативні наслідки вживання міцного чаю у великих кількостях і розумно застосовувати цей напій. Все добре в міру. Між іншим, дітям до чотирьох років пити чай не рекомендують.
Безсумнівно, варто знайти протягом дня час для чашки чаю. І це не завжди може бути лише зелений чай.