Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Всесвітній день здоров’я в умовах війни: як подбати про здоров’я, живучи у воюючій країні

Всесвітній день здоров’я в умовах війни: як подбати про здоров’я, живучи у воюючій країні

Є універсальна порада: дотримуйтесь інструкцій медичного персоналу та військових, які працюють у зоні бойових дій.

8 хв на прочитання07 Квітня 2023, 17:44
Поділитись:

7 квітня відзначають Всесвітній день здоров'я, започаткований на честь прийняття статуту Всесвітньої організації охорони здоров'я у 1948 році.

Щороку ВООЗ традиційно присвячує цей день якійсь конкретній темі. Цьогоріч це «Загальне медичне страхування та первинна медична допомога», а сьогоднішнім гаслом стало «Здоров'я для всіх: будь-кого, будь-де» (Health for all — everyone, everywhere).

Звісно, зовсім інакше це гасло сприймається в Україні. Адже війна є серйозною загрозою для здоров'я і самого життя людей.

Що ж можна зробити для збереження свого здоров’я, якщо живеш у воюючій країні? Є універсальна порада: дотримуйтесь інструкцій медичного персоналу та військових, які працюють у зоні бойових дій. Однак цього не завжди достатньо

Фізичні травми

Ведення бойових дій — це завжди фізичні травми різного ступеня важкості, зокрема серед цивільних: поранення, опіки, контузії тощо. Важкі травми можуть призвести до інвалідності (наприклад, втрати кінцівок, повного чи часткового паралічу тіла) чи навіть смерті.

Загалом, найважливішою річчю під час війни є збереження життя, тому дотримання правил безпеки і запобігання фізичним травмам повинні бути в пріоритеті.

Якщо ви перебуваєте в зоні військових дій, то важливо дотримуватися певних заходів для запобігання фізичним травмам.

✔ За можливості залишайтеся в безпечному місці: далеко від місць зіткнень військ, важливих об’єктів, які можуть бути цілями, й інших небезпечних зон.

✔ Будьте готові до евакуації: якщо вам доведеться евакуюватися, майте при собі необхідні документи, гроші, речі першої необхідності, які можуть знадобитися під час переїзду.

✔ Сховайтеся: якщо ви не можете виїхати з місця подій, знайдіть надійне приміщення, що може захистити вас від обстрілу чи вибухівки.

✔ Якщо ви перебуваєте в районах, де можуть бути обстріли чи вибухи, вам може знадобитися захисне екіпірування, таке як каска чи жилет.

✔ Якщо ви помітили небезпеку, повідомте про це місцеву владу, щоб вона могла вжити заходів для запобігання небезпечним ситуаціям.

Отруєння токсичними речовинами

Отруєння токсичними речовинами (від аварії на хімзаводі до застосування ворогом хімічної зброї) є серйозним ризиком для тих, хто перебуває у зоні ведення бойових дій.

Ось кілька рекомендацій, які можуть допомогти запобігти отруєнню.

✔ Носіть захисне взуття, одяг і маски, призначені для захисту від хімічних речовин.

✔ Підтримуйте чистоту своїх рук і тіла, якщо вони потрапляють у контакт із пилом, ґрунтом або водою, які містять потенційно небезпечні речовини.

✔ Уникайте контакту з невідомими їжею, напоями чи ліками, які можуть містити отруйні речовини.

✔ Перебувайте в закритих приміщеннях, якщо поблизу може відбуватися викид отруйних речовин.

✔ Використовуйте фільтрувальні пристрої, здатні усувати потенційно небезпечні речовини з повітря.

✔ Якщо виникла підозра на отруєння, негайно звертайтесь до медичного персоналу та вказуйте на можливість контакту з отруйною речовиною.

Інфекційні хвороби

Війна завжди призводить до збільшення поширення інфекційних хвороб. Під час війни ризик захворювання на інфекційні хвороби (холера, тиф, гепатит, туберкульоз, грип тощо) збільшується через низький рівень гігієни та інші фактори, пов'язані з воєнним конфліктом. Важливо дотримуватися відповідних заходів безпеки та особистої гігієни, щоб запобігти захворюванню на інфекційні хвороби під час війни.

✔ Дотримуйтесь правил особистої гігієни, таких як регулярне миття рук і використання антисептичних засобів для дезінфекції рук і поверхонь.

✔ Уникайте контакту з особами, які вже хворі на інфекційні хвороби.

✔ Намагайтеся використовувати окремі речі для особистого вжитку, такі як посуд, рушники, білизна, туалетне приладдя, щоб уникнути перенесення інфекції.

✔ Уникайте непромислової води та їжі, а також їжі з невідомого джерела.

✔ Перевіряйте свій стан здоров'я регулярно та звертайтеся по медичну допомогу, якщо виникнуть симптоми інфекційної хвороби.

✔ Уникайте контакту з тілами хворих на інфекційні хвороби, а також їхніми речами.

Погіршення здоров'я серцево-судинної та дихальної систем

Під час війни серцево-судинна та дихальна системи опиняються під ударом через стрес, підвищений рівень забруднення повітря, низький рівень фізичної активності й інші фактори. Ось декілька рекомендацій, які можуть допомогти уникнути виникнення захворювань серцево-судинної та дихальної систем під час війни.

✔ Максимально намагайтеся зберігати спокій та уникати стресових ситуацій.

✔ Використовуйте маски, перебуваючи в зоні забрудненого повітря.

✔ Використовуйте аерозольні фільтри й інші засоби для очищення повітря в приміщеннях.

✔ Уникайте куріння та контакту з димом.

✔ Відвідуйте лікаря регулярно для перевірки здоров'я та лікування будь-яких проблем.

✔ Намагайтеся зберігати фізичну активність, якщо це можливо. Розумні вправи можуть допомогти підтримувати здоров'я серцево-судинної та дихальної систем.

✔ Слідкуйте за раціоном та намагайтеся їсти здорову їжу.

✔ Уникайте споживання алкоголю та наркотиків.

Недостатнє харчування та водопостачання

Війна може призвести до нестачі їжі та води, що може привести до хвороб та смерті від голоду та дегідратації. Ось кілька кроків, які можна зробити, щоб запобігти цим проблемам.

✔ Збережіть запаси харчів і води. Запас повинен бути достатнім на кілька днів, щоб допомогти вам та вашій родині пережити кризовий період.

✔ Використовуйте наявні ресурси — наприклад, джерела води та ліси, щоб знайти їжу (гриби, ягоди, риба тощо).

✔ Дотримуйтесь гігієнічних правил. При дефіциті харчів і води існує ризик зараження інфекційними захворюваннями, тому важливо дотримуватися гігієнічних правил, зокрема, мити руки перед їдою та питтям, та використовувати лише чисту воду для приготування страв.

✔ Раціонально використовуйте ресурси. Спробуйте заощадити воду, наприклад, зменшуючи кількість пиття на одну людину. Також зважайте на те, що забруднену воду можна очистити з використанням спеціальних фільтрів.

Погіршення доступу до отримання медичної допомоги

Погіршення доступу до медичної допомоги в умовах війни є серйозною проблемою, але існують кроки, які можна зробити, щоб поліпшити ситуацію.

✔ Запасіться медикаментами. Передусім важливо мати в наявності основні медикаменти та матеріали для надання першої допомоги, які можуть допомогти вам або вашим близьким у разі травми чи хвороби. Це можуть бути різні антисептики, бинти, мазі для заживлення ран та інші.

✔ Дізнайтеся про можливості медичної допомоги в зоні конфлікту. Якщо у вас є можливість зв'язатися з лікарем чи медичним закладом, запитайте про можливості отримання допомоги та про дії, які потрібно буде зробити в разі травми чи хвороби.

✔ Плануйте свої дії. Заздалегідь розробіть план дій, якщо вам або вашій родині потрібна буде медична допомога. Визначте місця, де можна отримати допомогу, та шляхи до них.

✔ Навчіться надавати першу допомогу та використовуйте найбезпечніші шляхи для переміщення.

✔ Дотримуйтесь заходів безпеки.

✔ Підтримуйте здоровий спосіб життя. Підтримуйте своє фізичне та психічне здоров'я шляхом правильного харчування, здорового способу життя та регулярних вправ.

 

Стрес і ментальні проблеми

Навіть якщо ви весь цей час були в глибокому тилу, війна так чи інакше вплинула на вашу психіку. На жаль, війна може призвести до різних ментальних проблем, включаючи депресію, посттравматичний стресовий розлад та інші. Однак можна якщо не уникнути цих проблем, то принаймні зменшити їхній вплив.

✔ Дотримуйтеся звичного розкладу дня та налагодьте регулярний режим сну.

✔ Займайтеся фізичною активністю, такою як йога, медитація чи вправи з розслабленням.

✔ Уникайте алкоголю та наркотиків.

✔ Ведіть здоровий спосіб життя, включаючи правильне харчування та відмову від куріння.

✔ Намагайтеся зберігати позитивний настрій і брати участь у соціальних активностях, що може допомогти підтримувати психологічне здоров'я.

✔ Підтримуйте зв'язки з родиною та друзями.

✔ Звертайтесь за допомогою до медичного персоналу, якщо відчуваєте погіршення психологічного стану.

✔ Поговоріть із близькими та друзями про те, що відчуваєте, — це може допомогти зменшити напругу та стрес.

✔ Намагайтеся уникати ситуацій, які можуть викликати додатковий стрес або травму психіки.

✔ Важливо знати, що навіть під час війни є різні способи підтримувати психологічне здоров'я й уникнути чи зменшити психологічні проблеми. Якщо ви відчуваєте симптоми психологічної травми, такі як тривога, депресія або посттравматичний стресовий розлад, то важливо звернутися за професійною допомогою. Медичний персонал і психологи можуть допомогти зрозуміти та знизити вплив травматичних подій на психіку та забезпечити необхідну підтримку.

✔ Також важливо пам'ятати, що психологічні проблеми можуть виникати не лише у військових, а й серед цивільного населення, яке перебуває в зоні конфлікту. Тому, якщо у вас є знайомі чи родичі, які зазнали травми психіки, намагайтеся підтримати їх та допомогти знайти необхідну допомогу.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Сніданок Ризик розвитку раку Дослідження вчених
Який сніданок може підвищити ризик розвитку раку: думка вчених
1 хв на прочитаннягодина тому
Баклажани - корисний овоч
Баклажани - корисний овоч, який можна використовувати для приготування різноманітних страв, яких саме
1 хв на прочитанняВчора
На яку допомогу можуть розраховувати діти, над якими встановлено опіку
ФОТО ілюстративне
У Мінсоцполітики пояснили, на яку допомогу можуть розраховувати діти, над якими встановлено опіку
2 хв на прочитанняВчора
Ліквідували підпільний тютюновий цех та вилучили сировини на понад 1,2 млн грн
На Полтавщині ліквідували підпільний тютюновий цех та вилучили сировини на понад 1,2 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Україна повинна бути готовою до всього - Радуцький
1 хв на прочитанняВчора
Чотири продукти, які прискорять обмін речовин та допоможуть схуднути
2 хв на прочитанняВчора
Дієтолог назвала найкориснішу ягоду, яка запобігає старінню
1 хв на прочитанняВчора
Загинули 456 українських атлетів і тренерів національного рівня — в.о. міністра у справах молоді та спорту
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Штамбові троянди нададуть саду особливого шарму завдяки аристократичному й елегантному вигляду (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Гороскоп на п'ятницю, 17 травня
День вимагає від вас уваги до власних емоцій: гороскоп на п'ятницю, 17 травня
2 хв на прочитанняВчора
17-го травня в Україну продовжить повертатися тепла погода
17-го травня в Україну продовжить повертатися тепла погода
1 хв на прочитанняВчора
Коли ситуація в енергосистемі поліпшиться
Ситуація в енергосистемі може поліпшитись, деталі
1 хв на прочитанняВчора
У Комітеті з питань економічного розвитку відбулася виїзна нарада щодо створення та функціонування індустріальних парків на Кіровоградщині
2 хв на прочитанняВчора
Ідеальний продукт для тих, хто прагне контролювати вагу: помідори по-корейськи
1 хв на прочитанняВчора
Україна залишається серед лідерів експортерів зернових та олійних культур - Тарас Висоцький
1 хв на прочитанняВчора
Молодик у червні 2024 року дає унікальний шанс здійснити мрії: що чекати, коли Місяць у Близнюках
3 хв на прочитанняВчора