Догори
Дати відгук

Науковці з'ясували, чому люди стали страждати від алергії набагато частіше

Головна причина цього — не у погіршенні екології, як вважає суспільство.

2 хв на прочитання15 Січня 2021, 14:34
Поділитись:

Кількість випадків харчової алергії різко зросла в розвинених країнах за останні 30 років. Наприклад, 8 % дітей у США мають потенційно смертельну реакцію імунної системи на такі продукти, як молоко, горіхи, риба та молюски. Вчені щосили намагалися пояснити, чому це так. Чотири іммунобіологи з Єльського університету запропонували розширене пояснення зростання випадків харчової алергії, повідомляє журнал Cell.

Переважна теорія полягала в тому, що харчова алергія виникає через відсутність природних патогенів у сучасному середовищі, що, своєю чергою, робить частину імунної системи, яка еволюціонувала, щоб справлятися з такими природними загрозами, надчутливою до певних продуктів харчування.

Вони стверджують, що присутність неприродних речовин, включаючи оброблені харчові продукти або хімічні речовини навколишнього середовища, такі як засіб для миття посуду, в сучасному середовищі, а також відсутність природного впливу мікробів відіграють головну роль у появі алергії в людей. 

Вчені припускають, що ця теорія може закласти основу для майбутнього лікування або профілактики харчової алергії.

Програма контролю якості їжі, яка є в біології всіх тварин, містити у собі сенсорну варту: якщо щось підозріло пахне або має неприємний смак, ми не їмо це. А в кишківнику є своя варта — якщо ми споживаємо токсини, вони виявляються організмом і знищуються. В останньому випадку частина імунної системи, а також парасимпатична частина нервової системи також мобілізуються, щоб допомогти нейтралізувати загрозу.

Відсутність природних загроз, таких як паразити, зробило цю частину імунної системи надчутливою, вона бурхливо реагує на в цілому нешкідливі білки, виявлені у певних групах продуктів харчування. Це допомогло пояснити, чому люди, які живуть у сільських районах світу, набагато менш схильні до розвитку харчової алергії, ніж люди, які живуть у містах.  

Нагадаємо, що медики розповіли, через які проблеми зі здоров'ям люди мерзнуть.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання7 хвилин тому
Коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитаннягодина тому
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання2 години тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині. Фото: SoftServe / Halyna Kuchmanych
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання2 години тому
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитання3 години тому
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитання3 години тому
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитання5 годин тому
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитання6 годин тому