Догори
Дати відгук

Науковці з'ясували, чому люди стали страждати від алергії набагато частіше

Головна причина цього — не у погіршенні екології, як вважає суспільство.

2 хв на прочитання15 Січня 2021, 14:34
Поділитись:

Кількість випадків харчової алергії різко зросла в розвинених країнах за останні 30 років. Наприклад, 8 % дітей у США мають потенційно смертельну реакцію імунної системи на такі продукти, як молоко, горіхи, риба та молюски. Вчені щосили намагалися пояснити, чому це так. Чотири іммунобіологи з Єльського університету запропонували розширене пояснення зростання випадків харчової алергії, повідомляє журнал Cell.

Переважна теорія полягала в тому, що харчова алергія виникає через відсутність природних патогенів у сучасному середовищі, що, своєю чергою, робить частину імунної системи, яка еволюціонувала, щоб справлятися з такими природними загрозами, надчутливою до певних продуктів харчування.

Вони стверджують, що присутність неприродних речовин, включаючи оброблені харчові продукти або хімічні речовини навколишнього середовища, такі як засіб для миття посуду, в сучасному середовищі, а також відсутність природного впливу мікробів відіграють головну роль у появі алергії в людей. 

Вчені припускають, що ця теорія може закласти основу для майбутнього лікування або профілактики харчової алергії.

Програма контролю якості їжі, яка є в біології всіх тварин, містити у собі сенсорну варту: якщо щось підозріло пахне або має неприємний смак, ми не їмо це. А в кишківнику є своя варта — якщо ми споживаємо токсини, вони виявляються організмом і знищуються. В останньому випадку частина імунної системи, а також парасимпатична частина нервової системи також мобілізуються, щоб допомогти нейтралізувати загрозу.

Відсутність природних загроз, таких як паразити, зробило цю частину імунної системи надчутливою, вона бурхливо реагує на в цілому нешкідливі білки, виявлені у певних групах продуктів харчування. Це допомогло пояснити, чому люди, які живуть у сільських районах світу, набагато менш схильні до розвитку харчової алергії, ніж люди, які живуть у містах.  

Нагадаємо, що медики розповіли, через які проблеми зі здоров'ям люди мерзнуть.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
Здоров’я починається з води: як навчитися пити достатньо рідини без цукру
2 хв на прочитанняВчора
Фото з відкритих джерел
В Україну надійшло 70 тисяч доз вакцини ПЕНТА-Hib: захист від 5 хвороб одним щепленням
2 хв на прочитання17 Грудня 2025
Фото protezhub
Нові рішення Уряду для підтримки людей з інвалідністю - мобільність та сучасне протезування
2 хв на прочитання17 Грудня 2025
Підрядник на Черкащині сплатить 217 тис. грн за зрив термомодернізації шкіл
Підрядник на Черкащині покараний за зрив термінів термомодернізації шкіл
1 хв на прочитання17 Грудня 2025
Суд звільнив від покарання поліцейського, який визнав вину в угоні автомобіля
2 хв на прочитання16 Грудня 2025
Коли світла і води немає: підтримка особистої гігієни
2 хв на прочитання16 Грудня 2025
Трагедія в Австралії: головний рабин Одеси звернувся до Прем’єр-міністра країни (документ)
1 хв на прочитання15 Грудня 2025
В Ужгороді засуджено матір за залишення 10-річної доньки у небезпеці після побиття вітчимом
1 хв на прочитання13 Грудня 2025