Догори
Дати відгук

Курці платитимуть більше: Радуцький запропонував – експерти підтримали

А гроші підуть на їх лікування

3 хв на прочитання11 Жовтня 2020, 16:03
Поділитись:

У своєму Фейсбук Михайло Радуцький, голова комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування у ВР, висунув дві ідеї щодо того, як продаж тютюнових виробів може поліпшити фінансування охорони здоров’я. Перша його ідея – підвищення акцизів на тютюнові вироби, друга – запровадження політики цільового направлення податків.

 «Хоч би як мені хотілося, щоб акцизи на тютюнові вироби зростали ще швидше, але в Україні є так званий семирічний план підвищення акцизів, прийнятий Податковим кодексом, і щороку за ним акцизи на цигарки та інші тютюнові вироби зростають на 20%. І в 2021 році також передбачено зростання на 20%. Чи варто їх ще більше піднімати – мені складно відповісти, тому що ми дійсно можемо наразитися на спротив тютюнової індустрії – насамперед вони є противниками підняття акцизів. Нам треба зберігати обережність, аби не вихолостити цей інструмент – адже може збільшитися нелегальна продукція, хоча все-таки практика показує, що цього не відбувається кардинально», – сказав у своєму коментарі GreenPost фахівець із взаємодії з державними органами антитютюнової ГО «Життя» Дмитро Купира.

Фахівець вважає, що цю ідею Михайла Радуцького можна реалізувати хіба що додаванням індексації на інфляцію. Він нагадує, що у 2019 році акцизи на тютюнові вироби також зросли на 20% порівняно з 2018, а з 1 липня 2019 року акциз підняли ще на 9% на рівень інфляції. Такий механізм Дмитро Купира вважає доречним способом ще дещо підвищити доходи держбюджету від продажу цигарок.

«На жаль, курцям дійсно доведеться за це заплатити, але як показує і ВООЗ, і Світовий банк, і безпосередньо приклад України, підвищення акцизів на тютюнові вироби вигідне і для бюджету, і для здоров'я людей, тому що люди стають менше курити»,
– говорить він.

Що ж до другої ідеї, то фахівець нагадує: в Україні є практика цільового направлення податків.

«Наскільки мені відомо, податки з акцизу на бензин і дизпаливо цілеспрямовано йдуть у дорожній фонд. Здається, з охороною здоров’я в Україні такого прикладу немає, і, наскільки я розумію, Радуцький пропонує зробити цілеспрямовані надходження від акцизів на тютюнові вироби на сферу охорони здоров’я, враховуючи, що куріння тютюнових виробів передусім уражає сферу охорони здоров’я, якій доводиться обслуговувати всіх пацієнтів, які через куріння хворіють», – говорить Дмитро Купира.

Він гадає, що така ідея має право на життя, вона реалізується у кількох країнах і має гарні результати – наприклад, у Литві, у Польщі, в Єгипті тощо. Тому, на думку фахівця, МОЗ разом із Міністерством фінансів та профільними комітетами справді варто обговорити, який відсоток акцизів із тютюну має йти на охорону здоров'я.

«Для прикладу, щоб ви розуміли масштаби: в 2019 році курці заплатили акцизу на тютюнові вироби 44 100 000 000 грн. Навіть 1% від цієї суми (це 440 млн грн) – це шалені гроші», – підкреслює Дмитро Купира. Але при цьому фахівець наголошує: треба чітко з’ясувати, що це буде за фонд і чим він буде займатись – скажімо, допомагати переобладнувати медичні заклади чи поширювати інформацію про неінфекційні захворювання і про те, що треба робити, щоб бути здоровішим.

«Адже запобігати хворобам категорично дешевше, ніж їх лікувати – у десятки, а інколи в сотні разів»,
– сказав Дмитро Купира.

Нагадаємо, раніше Михайло Радуцький уже озвучував ідеї, де можна взяти гроші на фінансування охорони здоров’я.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost