Догори
Дати відгук

Врятувати прибережні смуги Десни від розорювання: поки лише самі розмови

Без жорсткого контролю результатів не буде

2 хв на прочитання07 Квітня 2020, 16:23
Такою має бути Десна Такою має бути Десна
Поділитись:

В Чернігівській обласній державній адміністрації відбулося засідання обласної комісії з питань управління водними ресурсами та розвитку водного господарства. Як повідомляє прес-служба Деснянського басейнового управління водних ресурсів (БУВР), на засіданні обговорювалися питання розорювання земель водоохоронних зон (заплава річок) та прибережних захисних смуг, проблем спеціального водокористування, паспортизації та оренди водойм.  

«Високий рівень сільськогосподарського використання земель призвів до порушення екологічно збалансованого співвідношення між сільгоспугіддями, лісами та водоймами. Це негативно впливає на стійкість агроландшафтів і зумовлює значне антропогенне навантаження на довкілля в цілому», – повідомила начальник Деснянського БУВР Наталія Грудницька.

Водники пропонують розробити проекти землеустрою щодо організації встановлення меж водоохоронних зон та прибережних захисних смуг в об’єднаних територіальних громадах області. А також виявити порушення водного законодавства на землях прибережних захисних смуг річок.

Також водники хочуть включити в Програму охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки заходи з реконструкції очисних споруд найбільших підприємств забруднювачів області.

«Дуже дивно, що нічого не говориться про участь у нараді Державної екологічної інспекції. Адже контроль за дотриманням режиму прибережних захисних смуг – це саме їхня задача, так написано у законі. Чому не названа кількість протоколів, які ДЕІ склала на порушників режиму ПЗС? Чому не проаналізовано, які порушення є найбільш частими? Проекти землеустрою – це хороша справа, але без жорсткого контролю, без звітності – результатів не буде», – прокоментував GreenPost ситуацію доктор біологічних наук Іван Парнікоза.

 

Як повідомляв GreenPost, Державне агентство водних ресурсів розпочало на своїх Інтернет-ресурсах online-мандрівки річками, озерами та водосховищами країни. Крім географічних описів водойми та фотографій, працівники установи коротко інформують про водні проблеми регіону та про роботу Держводагентства щодо їх розв’язання.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко