Догори
Дати відгук

Карантин: водоймами України можна мандрувати онлайн

Крім описів пейзажів є й інформація про проблеми

2 хв на прочитання07 Квітня 2020, 15:02
Поділитись:

Зважаючи на карантин, Державне агентство водних ресурсів розпочало на своїх Інтернет-ресурсах online-мандрівки річками, озерами та водосховищами країни. Крім географічних описів водойми та фотографій, працівники установи коротко інформують про водні проблеми регіону та про роботу Держводагентства щодо їх розв’язання.

На сьогодні вже здійснено з півдесятка подібних «експедицій». Більшість коментарів під цими «подорожами» – лірично-романтичні, оскільки навіюють людям спогади дитинства та кращі дні, проведені на відпочинку у тих чи інших регіонах. Але зустрічаються й критичні зауваження та сигнали про проблеми.

Так, під постом про online-мандрівку Десною, один з читачів, Гнат Сірий, пише про проблеми у прибережно-захисній смузі (ПЗС) річки:

 Реагуйте будь ласка і на звернення що до недобропорядочних ( фермерів) такими темпами як у них скоро і Десну переорють.

У відповідь Деснянське басейнове управління водних ресурсів  повідомляє, що не має повноважень ні складати протоколи, ні іншим чином притягнути до відповідальності за порушення у ПЗС:

Доброго дня. Дякуємо за вашу небайдужу до питань екології позицію. Питання розорювання земель водоохоронних зон та прибережних захисних смуг турбує і нас, водогосподарників. Нажаль, в наших повноваженнях немає контролюючих функцій за дотриманням водного законодавства України.

Проте, у Держводагентстві працюють "над вжиттям заходів":

Наразі працюємо над вжиттям заходів по розробці проектів землеустрою щодо організації встановлення меж водоохоронних зон та прибережних захисних смуг в об’єднаних територіальних громадах Чернігівщини, а також зоседили співпрацю у напрямку вжиття організаційних заходів по виявленню порушень водного законодавства на землях прибережних захисних смуг річок.

Закон про заборону будь-якого обмеження вільного доступу до пляжів запрацював 21 лютого 2020.

«Закон був опублікований у парламентському виданні "Голос України" 20 листопада 2019 року. Передбачалося, що закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів  для загального водокористування» набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться у дію через три місяці з дня набрання ним чинності»,

– сказав GreenPost заступник голови ЕкоПраво-Київ Борис Васильківський.

Прийнятий документ гарантує забезпечення безперешкодного доступу людей до узбережжя річок, озер, ставків, заплав і островів загального водокористування. Ніхто не має права ставити в таких місцях паркани або інші загороди.

Як ми вже повідомляли, контроль –  це функція Держекоінспекції.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.