Догори
Дати відгук

Вплив Чорнобиля на людство: у Києві триває міжнародний форум CHRNBL

Що досліджують у Чорнобильській зоні відчуження, як відновлюється заповідник, що чекати через десятки та сотні років — можна буде дізнатися на форумі.

2 хв на прочитання07 Жовтня 2021, 11:35
Форум CHRNBL Форум CHRNBL
Поділитись:

До 10 жовтня триває форум, де науковці, ліквідатори, представники державних і культурних організацій обговорюють культурне переосмислення Чорнобиля, замовчування, фейки та розсекреченні документи, можливості сучасних технологій для збереження нашої історії.  Також учасники форуму обговорюватимуть проблеми реінтеграції у суспільство постраждалих і ліквідаторів, а також сучасні наукові проєкти Чорнобиля.

«Понад чотири роки ми займаємося тематикою Чорнобиля, і є питання, яких вона стосується — економічні, соціальні, подолання наслідків, розвиток науки та культурних проєктів навколо Чорнобиля», — каже кураторка міжнародного форуму CHRNBL Світлана Коршунова. 

У перший день йшлося про переосмислення травматичних подій у минулому української нації. Чому це важливо, чому про це повинні знати наступні покоління, про спільний український націєтворчий міф та перетворення травматичних подій на героїчні історії.

7 жовтня розмови на форумі присвячені новітнім технологіям. Завдяки доданій і віртуальній реальностям сьогодні можна «переміститися» в минуле, побачити об’єкти, які розташовані далеко від нас чи вже не існують.

8 жовтня пройде дискусійна панель про наукові дослідження Чорнобиля. Це унікальний полігон світового рівня, а результати можуть бути використані, зокрема, при колонізації Марсу. Що досліджують у Чорнобильській зоні відчуження, як відновлюється заповідник, що чекати через десятки та сотні років — можна буде дізнатися на форумі.

9 жовтня темою форуму стане медіаграмотність. Про Чорнобиль існує чимало фейків і міфів. Окрім того, сама катастрофа та її масштаби певний час замовчувалась. З експертами розбиратимуть, як можна перевірити інформацію сьогодні.

10 жовтня панель зацікавить тих, хто досліджує історію Чорнобильської катастрофи та хоче почути її з перших вуст. У студії будуть присутні люди, які допомагали гасити пожежу на ЧАЕС, того дня чергували на станції чи були евакуйовані та бачили все на власні очі. Як вони живуть сьогодні, з чим стикаються та чи допомагає їм держава.

Трансляція українською:

https://fb.watch/8tad090oX7/

Broadcast in English: https://fb.watch/8ta8kTkZvt/...

Джерело: Chernobyl App — Мобільний додаток Чорнобиля,  vechirniy.kyiv.ua, 

До слова, 200 тис. т ртуті з київського заводу «Радикал» можуть вивезти у Чорнобильську зону.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко