Протягом жовтня-листопада та взимку 2020-2021 років “злетять” ціни на український хліб. Таку думку висловили експерти на прес-конференції “Тотальне подорожчання: як зміниться вартість товарів і продуктового кошика до зими?”.
Одним із перших про здорожчання головного продукту на столах українців заговорив віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко. Він зауважив, що ріст цін спровокували зростання вартості пшениці, підвищення цін на цукор і соняшникову олію та девальвація гривні.
“З початку року вартість пшениці зросла на 40 відсотків. Тільки за вересень ціни підвищилися на 25 відсотків. Це потягне зростання цін на борошно, яка становить від 50 відсотків собівартості хліба. Крім того, за останній тиждень на 30 відсотків зросли ціни на цукор, а соняшникова олія подорожчала з початку року на 50 відсотків”, - сказав Юрій Дученко.
Із ним солідарний голова Союзу українського селянства Іван Томич.
Експерт говорить про те, що до 1 вересня наступного року ціна на хліб зросте на 40 відсотків. Головна причина - це здорожчання на зовнішніх ринках та наш внутрішній недобір, який маємо у 2020 році.
До слова, про майбутнє здорожчання хліба наприкінці березня вже говорили Всеукраїнська асоціації пекарів та Асоціація "Борошномели України".