Догори
Дати відгук

ВООЗ назвала тривожним зростання кількості випадків захворювання на лихоманку Денге

В організації вважають це захворювання глобальною загрозою для здоров'я населення.

2 хв на прочитання01 Червня 2024, 08:24
Азійський тигровий комар. Зображення згенероване ШІ Азійський тигровий комар. Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) б'є на сполох у зв'язку з великою кількістю випадків захворювання на лихоманку Денге. Кількість інфекцій зростає вже протягом п'яти років, але особливо тривожною ситуація на американських континентах стала з початку 2024 року, заявили в організації в Женеві. У період із січня по квітень там було зареєстровано понад 7 млн випадків, що значно більше, ніж 4,5 млн випадків у 2023 році загалом, розповідає Die Zeit.

Денге — це вірусне захворювання, яке передається комарами в тропічних і субтропічних кліматичних зонах і може бути небезпечним для життя. Переносником хвороби є азійський тигровий комар, деякі з яких зараз зустрічаються і в Європі.

За даними ВООЗ, із початку січня до кінця квітня випадки захворювання на лихоманку Денге були зафіксовані вже в 90 країнах. 7,6 млн випадків було зареєстровано, з них 3,4 млн підтверджено. У понад 16 000 випадках люди серйозно захворіли, а 3 000 померли. Однак багато країн не мають можливості всебічного моніторингу таких захворювань. Тому можна припустити, що реальна кількість випадків значно вища. Стримувати хворобу важливо, оскільки в іншому випадку вона може поширитися на країни, де її досі майже не знаходили.

У багатьох людей після інфікування немає жодних симптомів або лише невисока температура. Однак у важких випадках можуть виникати сильні кровотечі та пошкодження органів.

«З огляду на нинішні масштаби спалахів Денге, потенційний ризик подальшого міжнародного поширення та складність факторів, що впливають на передачу, загальний ризик на глобальному рівні все ще вважається високим», — заявили в ВООЗ. Лихоманка Денге є глобальною загрозою для здоров'я населення.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я