Догори
Дати відгук

ВООЗ б'є на сполох через електронні сигарети

Вейпи не довели свою здатність ефективно стимулювати відмову від тютюну серед населення загалом.

3 хв на прочитання16 Грудня 2023, 15:47
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Необхідно терміново вжити обмежувальних заходів щодо електронних сигарет для захисту дітей і некурців та мінімізації згубного впливу на здоров'я населення. Електронні сигарети не довели свою здатність ефективно стимулювати відмову від тютюну серед населення загалом. Одночасно з'являються тривожні дані про негативні наслідки їх вживання для здоров'я. Про це повідомляють у Всесвітній організації охорони здоров’я.

У ВООЗ наголошують, що електронні сигарети дозволені до вільного продажу й агресивно просуваються серед молоді. Наразі продаж електронних сигарет заборонено в 34 країнах, 88 країн не встановлюють мінімального віку, з якого дозволяється їх продаж, а в 74 країнах взагалі немає нормативних обмежень на таку шкідливу продукцію.

«Діти з раннього віку долучаються до згубної звички курити електронні сигарети, ризикуючи пристраститися до нікотину. Наполегливо закликаю країни вжити жорстких заходів щодо запобігання розповсюдженню електронних сигарет на користь захисту своїх громадян, особливо дітей і молоді», — зазначив Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адхан Гебреїсус.

У повідомленні також ідеться, що електронні сигарети з нікотином викликають сильну залежність і шкодять здоров'ю. Їх довгострокові наслідки для здоров'я вивчені не до кінця, проте встановлено, що вони виділяють токсичні речовини, зокрема такі, що викликають рак і підвищують ризик серцево-судинних і легеневих захворювань. У молодих людей куріння електронних сигарет може також мати негативні наслідки для розвитку головного мозку та призводити до порушення здатності до навчання. У вагітних електронні сигарети можуть негативно вплинути на розвиток плода. Крім того, контакт із речовинами, що виділяються електронними сигаретами, небезпечний для людей.

«Електронні сигарети мають більш ніж 16 000 різновидів смаку та пропагуються серед дітей через соціальні мережі та лідерів думок. У деяких випадках для просування таких виробів використовуються образи мультиплікаційних персонажів та елегантний дизайн, що приваблює підростаюче покоління. Масштаби куріння електронних сигарет серед дітей і молоді збільшуються тривожними темпами, у деяких країнах швидше, ніж серед дорослих», — заявив директор Департаменту ВООЗ з питань зміцнення здоров'я Рюдігер Крех.

У всіх регіонах ВООЗ електронні сигарети популярніші серед дітей віком 13–15 років, ніж серед дорослих. Так, у Канаді з 2017 по 2022 р. кількість курців електронних сигарет серед осіб віком 16–19 років подвоїлася, а в Великій Британії цей показник за останні три роки зріс утричі.

В організації наголошують, що навіть ознайомлення з контентом, котрий пропагує електронні сигарети, може збільшувати схильність до використання таких виробів, а також формувати більш позитивне ставлення до електронних сигарет. Дані досліджень незмінно свідчать, що молоді курці електронних сигарет майже втричі частіше вдаються до звичайних цигарок у подальшому житті.

У ВООЗ переконані, що тютюнова промисловість наживається на втраті здоров'я та модернізує свою продукцію, прагнучи зайняти місце за політичним столом поруч із урядами та лобіювати відмову від заходів щодо охорони здоров'я. Організація стурбована тим, що тютюнові компанії фінансують збирання та розповсюдження псевдонаукових доказів нібито меншої шкоди від таких виробів, одночасно просуваючи їх серед дітей і некурців та продовжуючи продавати цигарки у мільярдних кількостях.

Необхідно вжити рішучих заходів проти поширення електронних сигарет з урахуванням зростаючого обсягу даних про їх використання дітьми й підлітками та шкоду здоров'ю, заявляє ВООЗ.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
У який час треба снідати, щоб довше прожити: відповідь фахівців
1 хв на прочитання2 години тому
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату: "ціна питання" на понад 200 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Захищає від інсульту Схуднення Корисні продукти
Допомагає схуднути та захищає від інсульту: названо продукт із чарівними властивостями
1 хв на прочитанняВчора
Магнітні бурі на середу, 1 травня
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я: магнітні бурі на середу, 1 травня
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів стане цифровим
2 хв на прочитання30 Квітня 2024
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання29 Квітня 2024