Догори
Дати відгук

Волоські горіхи є гарною профілактикою серцево-судинних захворювань — дослідження

Особливо актуально це для людей похилого віку.

2 хв на прочитання07 Вересня 2021, 07:30
Поділитись:

Асоціація дієтологів України розповідає про нове велике дворічне рандомізоване контрольоване дослідження, яке має назву «Волоські горіхи та здорове старіння», результати якого опубліковані нещодавно у журналі Американської асоціації серця «Circulation».

Попередні дослідження показали, що горіхи загалом, зокрема волоські, пов’язані зі зменшенням ризику серцевих захворювань та інсульту. Співавтор дослідження доктор Еміліо Рос, директор клініки ліпідів ендокринології та харчування у Барселоні (Іспанія), зазначив, що вони покращують якість частинок ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ). Часточки ЛПНЩ мають різний розмір — дрібні щільні часточки ЛПНЩ частіше асоціюються з атеросклерозом або жировими відкладеннями, що накопичуються в артеріях. У цьому дослідженні науковці спробували вийти за межі визначення лише рівня холестерину ЛПНЩ, щоб отримати повну картину всіх ліпопротеїдів та вплив щоденного вживання волоських горіхів для зменшення ризику серцево-судинних захворювань.

Вищезгадане дослідження тривало з травня 2012 року по травень 2016 року та охопило 708 учасників віком від 63 до 79 років (68 % жінок), які були здоровими, проживали у Барселоні та Ломі Лінда (Каліфорнія, США).

Учасники були рандомізовано розподілені на дві групи: інтервенційну та контрольну. Учасники інтервенційної групи додали приблизно три столові ложки волоських горіхів до свого звичного добового раціону, тоді як учасники контрольної групи не вживали будь-яких горіхів.

У дворічному дослідженні показник утримання становив 90% (632 учасники завершили дослідження). Повний аналіз ліпопротеїнів був доступний у 628 осіб.

Результати дослідження показали, що щоденне вживання волоських горіхів зменшило кількість часточок ЛПНЩ, що є провісником ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Волоські горіхи є джерелом омега-3 жирних кислот (альфа-ліноленової кислоти), які поліпшують здоров'я серцево-судинної системи. За даними Американської Асоціації Серця, волоські горіхи особливо багаті на омега-3 жирні кислоти, найкорисніші для серця жири, що містяться в жирній рибі. Розмір порції — це невелика жменька (40 г) цілих горіхів або 2 столові ложки горіхової олії.

Вживання жмені волоських горіхів щодня — це простий спосіб зміцнити здоров'я серцево-судинної системи. Багато людей стурбовані небажаним збільшенням ваги при включенні горіхів у свій раціон. Дослідження показало, що корисні жири у волоських горіхах не сприяють набору зайвої ваги.

Також ми розповідали про п’ять простих порад для довголіття.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.