Як правильно їсти горіхи: радить кардіолог
Справа не лише в дозуванні, а й у сумісності з іншими продуктами та приготуванні.
Лікар-кардіолог Наталія Іванюк розповідає, що горіхи містять «правильні» жири, які допомагають утамувати голод у перервах між основними прийомами їжі. Але, як цитує Наталія Іванюк Парацельса, «все — отрута, все — ліки; те й інше визначає доза». Тому кардіолог розповідає про основні правила вживання горіхів, щоб вони приносили тільки користь.
Смажені чи сирі? Краще вживати горіхи в сирому вигляді або підсушеними в духовці, а не обсмаженими. Обсмажування збільшує калорійність продукту, а іноді і знищує основні корисні речовини.
Скільки можна їх їсти? Хорошого потрошку. Жменя сирих горіхів або ложка насіння в салаті легко засвоїться в організмі й не буде відчуття тяжкості в шлунку.
Із ким «дружать» горіхи? Це сухофрукти, свіжі овочі, зелень, банани, яблука і груші. Горіхи з вівсянкою або іншою кашею — приклад популярного, але неправильного поєднання.
Як підготувати горіхи до вживання? Для кращого засвоєння кардіолог рекомендує замочити їх у теплій питній воді на 4-8 годин. Це активізує всю користь горіхів і поліпшить їх засвоюваність.
«До речі, арахіс, який так багато люблять, належить до бобових. І це дуже важкий продукт для засвоєння. Якщо ви його любите, то обов'язково купуйте потроху і зберігайте в сухому місці, щоб не з'явилося цвілі», — радить лікар.
Наостанок Наталія Іванюк пропонує «простий лайфхак від кардіолога»: носіть із собою пакетик із горішками і сухофруктами — тоді ви мінімізуєте спокусу з'їсти печиво або торт, коли будете голодні.
Також ми розповідали, що підхід «пийте більше води» нирки не захистить — лікарі.