Догори
Дати відгук

«Вірус нерівності»: загроза кору в усьому світі продовжує зростати — ВООЗ

За минулий рік мільйони дітей не були охоплені вакцинацією.

3 хв на прочитання18 Листопада 2023, 15:22
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Поділитись:

У 2022 р. після багаторічного зниження охоплення вакцинацією проти кору кількість хворих на кір зросла на 18 %, а кількість померлих від інфекції — на 43 % (порівняно з 2021 р.). У новій доповіді Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) та Центрів з контролю та профілактики захворювань США (ЦКПЗ) чисельність хворих оцінюється на рівні 9 млн осіб, а померлих — на рівні 136 тис. осіб, більшість із яких становлять діти.

Загроза кору для дітей продовжує невпинно зростати, зазначають у ВООЗ. У 2022 р. масштабні та важко перебігаючі спалахи захворювання відбулися в 37 країнах порівняно з 22 країнами у 2021 р. Із охоплених спалахами країн 28 розташовані в Африканському регіоні, 6 у Східному Середземномор'ї, 2 в Південно-Східній Азії й одна в Південно-Східній Азії.

«Зростання кількості спалахів кору та смертності від неї вражає, але, на жаль, не є несподіваним на тлі зниження показників вакцинації, яке ми спостерігаємо останніми роками. Випадки кору, хай би де вони відбувалися, створюють ризик для країн і населених пунктів, населення яких недостатньо охоплено вакцинацією. Потрібні термінові та цілеспрямовані зусилля щодо попередження захворюваності на кір та смертності від неї», — зазначив директор управління ЦКПЗ із глобальної імунізації Джон Вертефей.

У 2022 р. порівняно з 2021 р. охоплення вакцинацією в усьому світі трохи збільшилося, проте чисельність дітей, які пропустили дозу вакцини проти кору, склала 33 млн осіб, з яких майже 22 млн дітей не отримали першу дозу, а ще 11 млн — другу дозу. Глобальний показник охоплення першою дозою вакцини становив 83 %, що значно менше 95 %, необхідних для захисту населення від спалахів, говорять у ВООЗ.

Найнижчі показники вакцинації — всього 66 % — як і раніше, відзначаються в країнах із низьким рівнем доходу, в яких найвищий ризик смерті від кору; при цьому в цих країнах не спостерігається відновлення цього показника після його падіння під час пандемії. Більше половини з 22 млн дітей, які пропустили першу дозу вакцини проти кору в 2022 р., проживають лише в 10 країнах — Анголі, Бразилії, Демократичній Республіці Конго, Ефіопії, Індії, Індонезії, Мадагаскарі, Нігерії, Пакистані та Філіппінах.

«Відсутність відновлення показників охоплення вакцинацією проти кору в країнах із низьким рівнем доходу після пандемії — тривожний сигнал і привід для дій. Кір невипадково називають “вірусом нерівності”. Це інфекція, яка знаходить та атакує тих, хто не має від неї захисту. Діти в усьому світі незалежно від місця проживання мають право на захист життєво необхідною коровою вакциною», — заявила директор Департаменту ВООЗ з імунізації, вакцин та біологічних препаратів Кейт О’Браєн.

ЦКПЗ та ВООЗ наполегливо закликають країни виявляти нещеплених дітей і вакцинувати всіх дітей проти кору й інших вакциноконтрольованих захворювань. Зацікавленим сторонам у всьому світі рекомендують забезпечувати вакцинацією найбільш уразливі групи населення. Крім того, всі партнери по сектору охорони здоров'я, які працюють на глобальному, регіональному, національному та місцевому рівнях, повинні вкладати ресурси у розвиток надійних систем епіднагляду та формування протиепідемічного потенціалу, що дозволяє оперативно виявляти та стримувати спалахи.

Тимчасом Волянський розкритикував нову кампанію вакцинації проти кору: «Причина кампаній в Україні — надлишок вакцин у ЮНІСЕФ».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання8 годин тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора