Догори
Дати відгук

«Війна ведеться і в інформаційному полі»: як уберегтися від дезінформації

Введено воєнний стан, і інформаційної сфери це також стосується.

4 хв на прочитання24 Лютого 2022, 11:41
Поділитись:

Читаючи, слухаючи новини, слід аналізувати їх, вмикаючи критичне мислення. Про це на своєму каналі нагадав Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Він закликав українців зберігати спокій.

«Крім вторгнення, війна ведеться і в інформаційному полі. Саме зараз можливі інформаційні вкиди, завдання яких — посіяти паніку серед українців. Наша армія дає гідну відсіч агресору. Ми маємо підтримати її, зберігаючи спокій, не розводячи панічних настроїв», — наголосив міністр.

Він просить не створювати сум'яття, паніку.

“Не довіряємо жодним ресурсам інформації з території країни-окупанта. Не довіряємо жодним ресурсам інформації путінських посіпак в Україні. Не читаємо анонімні телеграм, вайбер-канали. Не занурюємось у соцмережі. Читаємо офіційні джерела інформації, аби вберегти себе від пропаганди та маніпуляцій агресора. Президент України, РНБО та Кабінет Міністрів на постійному зв’язку. Слідкуємо за новинами Збройних Сил України”, — закликає Олександр Ткаченко.

Тим часом Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки разом з Державною службою з надзвичайних ситуацій, Міністерством оборони, Апаратом Головнокомандувача Збройних Сил України та громадськими організаціями розробив брошуру «У разі надзвичайної ситуації або війни». Зокрема там ідеться про те, як не стати жертвою дезінформації.

Агресивні дії з боку Росії мають на меті  змусити нас сумніватися у своїх силах і готовності захищатися. 

Питання інформаційної безпеки набуває особливого значення в умовах кризи, адже ворожі інформаційні атаки стають інтенсивнішими саме тоді, коли здатність суспільства чинити опір послаблено. Найкраще підґрунтя для ворожих операцій впливу ― страх, паніка, дезорієнтація. Тому важливо дотримуватися базових правил інформаційної гігієни і бути особливо пильними до інформації, яка надходить і яку поширюєте ви самі. 

Заздалегідь упевніться:  

  • що маєте доступ до інформації з офіційних каналів державних органів, а також теле- і радіоканалів Суспільного мовлення;  
  • що в разі необхідності зможете підтримувати зв’язок зі своїми близькими. 

ЗАДУМАЙТЕСЯ, хто і з якою метою поширює інформацію: 

  • Чи є ця інформація на офіційних ресурсах держави?  
  • Для чого ця інформація з’явилася саме зараз?  
  • Це думка чи факт?  
  • Чи повідомляють про це інші джерела?  

    Дотримуйтесь 10 порад.

1) Мета поширювачів дезінформації — посіяти паніку, послабити нашу волю до оборони. Не допомагайте їм, допомагайте собі: зберігайте самоконтроль і не поширюйте інформацію емоційного характеру в соцмережах.  

2) Україна захищається та продовжує боротьбу за свою територію. Якщо ви чуєте протилежне — це неправда. Вас хочуть деморалізувати. 

3) Не вірте і не поширюйте інформацію із сумнівних джерел. Достовірна інформація — на офіційних сторінках і каналах державних органів та Суспільного мовлення.

4) Жодним чином не поширюйте інформацію про переміщення українських військ. Ви можете нашкодити тим, хто захищає вас і державу.  

5) Україна веде оборонну війну на своїй території. Повідомлення про нібито обстріли мирного населення українськими військовими — неправда. Ворог хоче підірвати вашу довіру до власних захисників.  

6) Агресор поширюватиме різні чутки не лише про бійців, а й про військово-політичне керівництво, аби українці не довіряли і йому. Але довіряти не можна саме ворогу — його емоційним провокаціям і повідомленням, які неможливо  перевірити. Звіряйте кожну тривожну новину з офіційними джерелами.  

7) Інформацію про втрати можуть знати лише органи безпеки  та оборони України. Інформація на приватних акаунтах може не відповідати дійсності. Не поспішайте ділитись такою інформацією. 

8) Агресор поширюватиме наклепи і «зраду» через свої офіційні чи підконтрольні канали. А може використовувати й інші  засоби — прикриватись патріотичними гаслами і українською  символікою. Перевіряйте патріотичні на вигляд, але сумнівні  повідомлення та заклики.  

9) Мета ворога — розколоти українське суспільство зсередини і знищити нашу віру у власні сили. Ми дійсно різні й наші погляди можуть не збігатися, але ми маємо спільну справу —   дати відсіч окупанту. Тому зберігайте єдність і підтримуйте одне одного. 

10) Якщо перервався інтернет-зв’язок або сторінки державних  органів були зламані, звертайтесь по інформацію до Суспільного мовлення. Якщо не працює телебачення — вмикайте  абонентську радіоточку. 

Нагадаємо, де шукати достовірну інформацію про напад РФ: офіційні джерела.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання43 хвилини тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання6 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора