Догори
Дати відгук

Відключення світла в Україні — можлива репетиція зимових блекаутів: ось що говорять урядовці й експерти

Наша країна втратила значну частину генерації, для відновлення якої знадобиться не один рік.

5 хв на прочитання07 Червня 2024, 00:36
Наслідки ворожого удару по енергетичній інфраструктурі у Харкові (фото з архіву). Фото: Gleb Garanish/REUTERS Наслідки ворожого удару по енергетичній інфраструктурі у Харкові (фото з архіву). Фото: Gleb Garanish/REUTERS
Поділитись:

Через ракетні та дронові атаки на інфраструктуру навесні цього року українська енергосистема опинилася на межі критичної ситуації, розповідає Deutsche Welle.

«Сьогодні наш ключовий пріоритет — зміцнення енергетики після російських терористичних ударів. Ситуація дуже складна. Втрачено понад 9 ГВт потужностей генерації. Ворог і далі атакує енергетичні об’єкти»,повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму Telegram-каналі.

Відключення світла може тривати до 7 годин

Поки що блекаутів немає. Але в усіх регіонах національна енергетична компанія «Укренерго» запровадила жорсткі обмеження споживання електроенергії та графіки відключень світла для промислових і побутових споживачів. Так, через дефіцит електроенергії компанія-постачальник Yasno у вівторок, 4 червня, повідомила, що відключення світла можуть тривати понад чотири години.

«Буде задіяна світло-сіра зона графіків», — написав у Facebook генеральний директор Yasno Сергій Коваленко. Це означає, що відключення електроенергії можуть безперервно тривати до семи годин.

Через ворожі обстріли, за оцінками аналітичного центру DiXi Group, втрати теплової генерації (ТЕС та ТЕЦ) з початку вторгнення РФ в Україну можуть сягати 85 %, а їхня доступна потужність у найближчі місяці не перевищить 2,5 ГВт. Як нагадали в «Укргідроенерго», за час повномасштабної війни було знищено Каховську ГЕС, випущено понад 110 ракет по всіх українських ГЕС та ГАЕС.

Відключення світла Блекаут Енергетика Енергозабезпечення Україна
Київ після ворожих ударів по об'єктах енергетичної інфраструктури (фото з архіву). Фото: Maxym Marusenko/NurPhoto/picture alliance

Обстріли інфраструктури та планові ремонти АЕС

Російські атаки на українську енергосистему не припиняються: у ніч проти суботи, 1 червня, Росія обстріляла ще дві гідроелектростанції.

«Критичні пошкодження обладнання. Гідроенергетики працюють над ліквідацією наслідків», — ідеться у повідомленні Укргідроенерго.

До того атомні електростанції увійшли в сезон планових ремонтів енергоблоків. Хоча наприкінці травня українські АЕС і вивели з ремонту два атомні блоки, проте у міністерстві енергетики зазначили, що до планових ремонтів готуються ще кілька блоків. Таким чином, до опалювального сезону хочуть підготувати всі дев'ять енергоблоків.

«Наразі влітку ситуація критична через те, що атомні блоки пішли в ремонти. У нас зараз немає доступу до планів ремонтних робіт енергоблоків, але зазвичай ця ремонтна кампанія триває аж до кінця листопада. Тому в цей час буде дефіцит, особливо влітку, коли піднімається споживання електроенергії для охолодження», — сказала у розмові з DW менеджер з організації консультативних послуг у сфері безпеки та стійкості DiXi Group Олена Лапенко.

Мала генерація та будинок у селі

За словами експерта з енергетики, президента Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайла Гончара, через відсутність ППО та достатню кількість ракет до наявних установок Україна втратила значну частину генерації, для відновлення якої знадобиться не один рік. Тому Україні варто зараз почати будувати розосереджену малу генерацію у вигляді установок із виробництва електроенергії на газокомпресорних станціях або малих котелень, які можуть виробляти електроенергію для невеликих містечок чи сіл.

«Громади вже зараз мають подбати про власне енергозабезпечення, оскільки літні графіки — це репетиція зимових відключень світла. А мешканцям великих агломерацій потрібно мати будиночок десь у селі з піччю та запасатися на зиму дровами», — радить Михайло Гончар. За його словами, повністю покладатися на безперебійне постачання газу теж не варто, оскільки останні атаки показали, що Росія прагне вивести з ладу газорозподільні мережі в Україні. Також під ударами опинилися великі сонячні електростанції, які забезпечують балансування енергосистеми, особливо вдень.

«Таким чином росіяни намагаються деморалізувати українське суспільство», — каже Гончар.

Енергозбереження на всіх рівнях

Олена Лапенко вважає, що газотурбінні міні-установки здатні допомогти українцям пройти складний період дефіциту електроенергії, проте до зими звести їх буде нереально.

«Зараз щось критично змінити в генерації ми не зможемо, тому що відведення землі, проектування, будівництво навіть такої малої генерації займає не менше восьми місяців. Тому зараз важлива кооперація споживачів та "Укренерго", щоб люди мали розуміння, що енергозбереження це важливо. Потрібно дотримуватись графіків відключень, адже є ліміти споживання. Це допоможе зменшити масштаби відключень», — зазначає менеджер з організації консультативних послуг у сфері безпеки та стійкості DiXi Group.

У кабінеті міністрів кажуть, що наслідки російських атак на енергетику країни будуть довгостроковими, тому економія електроенергії буде частиною повсякденного життя у наступні роки. Зокрема про це заявив Денис Шмигаль на засіданні уряду, повідомляє інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна».

«Наша мета — економити на всіх рівнях: від великих підприємств до окремих будинків і квартир», — сказав Шмигаль.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення: Хашем Аль-Гайлі
Лічені хвилини заміть довгих років ув’язнення: біолог представив революційну концепцію в'язниці майбутнього
3 хв на прочитання38 хвилин тому
Оригінальна закуска Листкове тісто Смачний рецепт
Оригінальна закуска із листкового тіста, яка готується за 20 хвилин
1 хв на прочитаннягодина тому
Грибні жувальні цукерки. Фото: австралійське Управління харчових продуктів (NSW)
В Австралії відкликали з продажу грибні жувальні цукерки — кількох людей госпіталізували з «тривожними галюцинаціями»
2 хв на прочитання2 години тому
Ретроградний Сатурн 2024 Вплив на людей Що можна і не можна робити
Ретроградний Сатурн 2024: яких змін чекати від планети відповідальності, дисципліни та закону бумерангу
3 хв на прочитання2 години тому
У Японії існує єдиний у країні (а може, й у світі) клуб брейк-дансу для літніх людей. Ось як виглядають його заняття (ФОТО)
6 хв на прочитання3 години тому
Данія першою в Європі оподатковуватиме викиди сільського господарства
1 хв на прочитання4 години тому
Червоний список: за рік побільшало на понад тисячу видів, яким загрожує зникнення
1 хв на прочитання6 годин тому
Смачні повітряні здобні дріжджові булочки з вишнею — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання7 годин тому