Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про основні засади державної кліматичної політики

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про основні засади державної кліматичної політики

"За" проголосували 284 народні депутати.

2 хв на прочитання08 Жовтня 2024, 15:04
Зображення створене ШІ Зображення створене ШІ
Поділитись:

Сьогодні на пленарному засіданні Верховна Рада ухвалила в цілому євроінтеграційний проєкт Закону про основні засади державної кліматичної політики (реєстр.№11310). Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Ухвалення цього законопроєкту є серед зобов'язань України перед ЄС за програмою Ukraine Facility Plan, що передбачає отримання фінансової допомоги.

"За" проголосували 284 народні обранці.

Відповідно до пояснювальної записки, законопроєкт визначає основні засади державної кліматичної політики та низьковуглецевого розвитку України, що сприятиме виконанню зобов’язань України за міжнародними договорами, зокрема, Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, Рамковою конвенцією ООН про зміну клімату, Кіотським протоколом до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та Паризькою угодою, Віденською конвенцією про охорону озонового шару та Монреальським протоколом про речовини, що руйнують озоновий шар.

Враховуючи набуття Україною статусу кандидата на членство в Євросоюзі і необхідністю приведення законодавства країни у відповідність до вимог права ЄС, зазначений проєкт акта був розроблений з метою наближення національного кліматичного законодавства до права ЄС, зокрема  Регламенту (ЄС) 2021/1119, що встановлює основу для досягнення кліматичної нейтральності, та Регламенту (ЄС) 2018/1999 про управління Енергетичним Союзом та пом’якшення наслідків зміни клімату в частині звітування, а також з метою виконання плану заходів з виконання рекомендацій Європейської Комісії, представлених у Звіті про прогрес України в рамках Пакета розширення Європейського Союзу 2023 року.

Україна на політичному рівні підтримала Європейський зелений курс, який визначає комплекс заходів політики ЄС на найближчі роки з метою сталого зеленого переходу Європи до кліматично нейтрального континенту до 2050 року.

Прийняття законопроєкту забезпечить:

  • визначення основних засад кліматичної політики та низьковуглецевого розвитку України
  • унормування питань повноважень центральних органів виконавчої влади в частині зміни клімату та адаптації до цих змін
  • доступу до даних, необхідних для підготовки щорічного Національного кадастру антропогенних викидів із джерел та абсорбції поглиначами парникових газів
  • кліматичне планування на загальнодержавному рівні, а також підготовку планів зі скорочення викидів парникових газів та планів з адаптації до зміни клімату на місцевому рівні
  • створить правову базу та умови для реалізації державної політики у сфері зміни клімату
  • дозволить інтегрувати екологічні складові до оновлених стратегій розвитку держави, підвищити імідж України на міжнародній арені і становитиме основу подальшої розбудови системи національного кліматичного законодавства.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.