Догори
Дати відгук

Клімат змінюється скрізь: як ураган у США пов'язаний із повенями в Непалі

Починається рік катастрофічних ураганів.

7 хв на прочитання04 Жовтня 2024, 22:34
Ось як «Хелен» пройшлася через містечко Стейнхатчі у Флориді. Фото: Тед Річардсон/ The Washington Post/Getty Images Ось як «Хелен» пройшлася через містечко Стейнхатчі у Флориді. Фото: Тед Річардсон/ The Washington Post/Getty Images
Поділитись:

Ураган «Хелен» забрав життя понад 100 людей у США. У Непалі мусон, імовірно, забрав ще більше життів. Хоча ці дві події відбуваються на різних кінцях світу, вони мають багато спільного, розповідає Die Zeit.

Кожен, хто живе у Флориді чи Північній і Південній Кароліні, знає, що урагани наближаються. Іноді сильніші, іноді слабші — але вони приходять. Тож певною мірою, коли в сезон ураганів між червнем і листопадом надходить попередження, мешканці барикадують вікна, збирають садові меблі, ставлять дивани на столи, щоб не намокнути, якщо будинок затопить. І сподіваються, що вода не дійде до того місця, де на стіні у вітальні висить телевізор. Самі вони зачиняються у сховищах або виїжджають у безпечніші місця, поки не вщухне буря.  

Але віконні барикади на узбережжях не йдуть ні в яке порівняння з тим, що приніс ураган «Хелен». Мільйони людей залишилися без електрики, зруйновані дороги та мости. Початкові оцінки завданих збитків коливаються від $15 млрд до понад 100 млрд. Ураган був дуже сильним і зачепив навіть гірські райони за сотні кілометрів від узбережжя Флориди.

Екологічні проблеми Зміна клімату Ураган Хелен Ла Нінья Ель Ніньйо
Вітер сягав понад 250 км/год, коли «Хелен» обрушився на Кристал-Рівер у Флориді. Фото: Joe Raedle/Getty Images

Зі швидкістю вітру до 225 км/год, «Хелен» став найсильнішим ураганом, який коли-небудь виходив на сушу в регіоні під Таллахассі у Флориді. Він прийшов відносно раптово, ставши несподівано сильним за дуже короткий проміжок часу. Досі невідомо, скільки людей у США загинуло внаслідок урагану та повеней. За оцінками влади, наразі загинуло понад 100 осіб.

Це стало можливим завдяки руйнівному поєднанню океанічних і атмосферних умов, які спричинили смерть і руйнування не тільки в Атлантиці на цьому тижні, а й на іншому кінці світу, в Непалі.

Там сильні мусонні дощі спричинили повені та зсуви ґрунту на вихідних. За даними влади, щонайменше 193 людини загинули, а 31 особу досі шукають. Особливо постраждав регіон навколо столиці Катманду. Місто було відрізане від зовнішнього світу на всі вихідні, оскільки всі три автомагістралі були заблоковані зсувами. Незліченна кількість будинків опинилася під водою. Школи зачинені на кілька днів.

Коли надзвичайно висока температура океану поєднується з незвичною погодою

І це лише два нещодавні випадки. Список незвичайних і часто смертоносних повеней цього року насправді набагато довший. Зовсім недавно постраждали Польща, Чехія і Австрія.

Але є одна річ, яка пов'язує всі ці екстремальні погодні явища: астрономічно високі температури океану. Вже майже 19 місяців вона стабільно вища, ніж будь-коли до 2023 р. У поєднанні з погодними умовами, які відрізняються в різних місцях, вона вже сприяла широкому спектру стихійних лих.

У Мексиканській затоці, наприклад, вони надали поки що невеликому урагану «Хелен» (категорія 1) стільки енергії протягом кількох годин, що він перетворився на ураган 4-ої категорії.

«Оскільки температура води тепліша, ніж раніше, урагану набагато легше швидко перетворитися на ураган 3, 4 або 5 категорії», — каже Карстен Хауштайн, дослідник атмосфери з Лейпцизького університету. У цьому випадку це сталося, коли ураган рухався морем між Кубою і Флоридою. Супутникові знімки показують, як вихор «Хелен» ставав дедалі виразнішим у міру того, як він рухався на північ, доки не досягнув Флориди.

«Якби суша була далі, «Хелен» міг би досягти 5-ї категорії», — каже Хауштайн. Такі урагани стають дедалі частішими через зміну клімату. І вони стають вологішими, оскільки підвищення температури повітря й особливо моря означає, що вони також можуть поглинати більше вологи, що, своєю чергою, може спричинити більше руйнувань на суші у вигляді проливних дощів.

У Непалі було менше дощів, але більше руйнувань

Екологічні проблеми Зміна клімату Ураган Хелен Ла Нінья Ель Ніньйо
Ешвілл у Північній Кароліні після урагану. Це місце розташоване більш ніж за 600 км від узбережжя, де «Хелен» вперше зіткнувся з сушею. Фото: Шон Рейфорд/Getty Images

Але навіть для такого урагану, як цей, за останні кілька днів випала надзвичайна кількість опадів. У Бусіку, невеликому містечку в Північній Кароліні, з неба випало понад 750 л дощу на 1 м2. Для порівняння: під час повені в долині річки Ар випало лише близько 200 л. І це при тому, що Бусік розташований за сотні кілометрів від узбережжя, де «Хелен» вийшла на берег.

«Сталося те, що ми називаємо ефектом Фудзівара. Принаймні, щось на кшталт цього. Позатропічна область низького тиску і тропічний мінімум — тобто «Хелен» — злилися воєдино. А потім вони розбушувалися над Південною та Північною Кароліною», — каже Хауштайн. «Хелен» принесла вологу, а інший мінімум — динаміку. Це призвело до величезної кількості дощу в регіоні, де ураган в іншому випадку завдав би незначної шкоди. Над Аппалачами, гірським хребтом, де така кількість дощу може спричинити багато руйнувань через вузькі долини і зсуви.

Екологічні проблеми Зміна клімату Ураган Хелен Ла Нінья Ель Ніньйо
Катманду, столиця Непалу. Рятувальники виносять поранену жінку із зони затоплення на річці Багматі. Фото: Navesh Chitrakar/Reuters

Це також паралель із дощами в Непалі. Гімалаї, найвищі гори в світі, починаються в цій країні на півночі Індії. І це робить її особливо вразливою до літнього мусону, який у майбутньому принесе ще більше дощів через зміну клімату. В аеропорту Катманду випало близько 200 мм опадів, що значно менше, ніж у США. І все ж він спричинив щонайменше стільки ж руйнувань у гірській країні.

Ла-Нінья посилює мусон і урагани з Атлантики

Погодне явище під назвою Ла-Нінья також має стосунок до того, що сталося стільки руйнувань. Його витоки лежать у зовсім іншому регіоні: в тропічній частині Тихого океану, біля берегів Перу. Це природна взаємодія між температурою поверхні тропічного Тихого океану і пов'язаними з нею змінами в атмосфері по всьому світу. В останні роки система перебуває у фазі Ель-Ніньйо, під час якої океан у цьому регіоні надзвичайно теплий. Наразі офіційно переважає нейтральна фаза, але взимку вона може змінитися на фазу Ла-Нінья.

«Хоча фаза Ла-Нінья ще не настала, атмосфера вже може реагувати на зміни і перебувати у так званому стані Ла-Нінья», — каже Хауштайн.

Екологічні проблеми Зміна клімату Ураган Хелен Ла Нінья Ель Ніньйо
Вигляд на річку в Лалітпурі, на південь від столиці Непалу. Фото: Ambir Tolang/NurPhoto/Getty Images

Як правило, в роки Ла-Ніньї спостерігається збільшення кількості сильних ураганів в США і Центральній Америці. А в регіоні навколо Індії Ла-Нінья регулярно призводить до сильних мусонів, які поширюються далі на північ — навіть до Непалу. Однак незвичним є те, скільки енергії цей мусон зміг зібрати — цьому також сприяють порівняно високі температури океану в Бенгальській затоці на схід від Індії.

Починається рік катастрофічних ураганів

За словами Хауштайн, складна взаємодія між океаном і атмосферою насправді забезпечує дещо нижчу температуру моря в цьому регіоні під час фази Ла-Нінья. Але навіть у цьому морі охолодження, спричинене антропогенними змінами клімату, є меншим, ніж могло б бути під час Ла-Ніньї. Воно все ще надзвичайно тепле. Так само, як і решта світового океану, який у вересні 2024 року, після дещо прохолоднішої фази, навіть тепліший, ніж у 2023 році — знову тепліший, ніж будь-коли раніше.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
«Моя дівчина спілкується з колишніми»: психолог пояснив, як правильно вчинити
3 хв на прочитанняВчора
Лікарня №4 Сіаню оприлюднила цей ультразвуковий знімок, який, за її словами, був зроблений під час вагітності Лі.
«Один випадок на мільйон»: у Китаї жінка з рідкісною подвійною маткою народила двійню
1 хв на прочитанняВчора
ФОТО: ілюстративне
Андарак: баланс в енергосистемі крихкий, енергетики відновлюють інфраструктуру
1 хв на прочитанняВчора
ФОТО: Зустріч представників Уряду України та Світового банку
Світовий банк та IFC розширять фінансування проєктів відновлення в Україні
1 хв на прочитанняВчора
Жах чорної магії: в Індії педколектив «приніс у жертву» другокласника заради «слави, успіху, процвітання» школи
2 хв на прочитанняВчора
ВООЗ уперше надає екстрений дозвіл на тест на Mpox
2 хв на прочитанняВчора
Уряд ухвалив низку рішень в агросекторі та регуляторній політиці
2 хв на прочитанняВчора
Не кінець історії: у Єврокомісії заявили про підтримку членами ЄС мит на електрокари з Китаю
3 хв на прочитанняВчора