Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Вербна неділя: дата на 2024 рік, як підготуватися до цього свята і що в цей день не можна робити

Вербна неділя: дата на 2024 рік, як підготуватися до цього свята і що в цей день не можна робити

В умовах нещодавньої календарної реформи варто прояснити деякі речі.

3 хв на прочитання22 Березня 2024, 21:46
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Вербна неділя (церковна назва — Вхід Господній у Єрусалим) — одне з дванадцяти головних у християнстві церковних свят, завжди припадає на неділю перед Страсним тижнем і передує головному християнському святу — Великодню.

Це свято є перехідним, оскільки напряму залежить від дати Великодня, яке цьогоріч православні християни та греко-католики святкуватимуть 5 травня, а римо-католики — 31 березня. Отже, Вербна неділя у православних припадає на 28 квітня, а у християн західного обряду — на 24 березня.

В умовах нещодавньої календарної реформи варто прояснити деякі речі.

З 1 вересня 2023 року ПЦУ та УГКЦ перейшли на так званий новоюліанський календар, за яким живе 10 з 16 помісних православних Церков.

Цей календар є вдосконаленою формою юліанського календаря, за яким неперехідні свята припадають щорічно в один і той самий день (наприклад, Різдво Христове 25 грудня нового стилю), а дату Великодня та залежних від нього свят вираховують за рухомим  юліанським календарем, який офіційно був прийнятий для розрахунку Пасхалії в 325 році на Першому Вселенському Соборі в Нікеї (нині місто Ізнік, Туреччина).

У цей день християни згадують події описані в Євангеліях, а саме в'їзд Ісуса Христа в Єрусалим, і як люди радісно вітали його, на знак пошани клавши на землю пальмові гілки та свій одяг.

У цей день християни приходять до храмів із гілочками верби, таким чином наче повторюючи подію, що відбулася дві тисячі років тому. В цей день у храмах служать святкову Літургію, окропляють прихожан та вербу свяченою водою.

Варто зазначити, що це свято зазнало багато трансформацій і перейняло язичницькі звичаї — адже саме о цій порі року (квітень-травень) розпускаються галузки верби, яка для слов'ян мала велике значення в статусі оберегу, вважалася джерелом здоров'я та символом життя, весни та відродженням природи після зими.

В цей день у народі заведено зривати галузки верби, класти її у воду та вмиватися нею. Вважають, що така вода має цілющу та живильну силу. Ще є звичай їсти бруньки верби — нібито вони дарують людині духовну та фізичну користь. Окрім того, мабуть, усі знають або чули слова, що супроводжуються легким торканням по людині вербових галузок: «Не я б'ю — верба б'є, за тиждень Великдень!»

Готуючись до цього свята, обов'язково потрібно прибрати в будинку та вбратись у гарний святковий одяг. Цього дня не можна сваритися та відмовляти в допомозі нужденним та потребуючим.

Ще варто зазначити, що в цей день триває Великий піст, тому християнам бажано поводитися скромно та стримано. Це одне з трьох свят  Великого посту, коли дозволяється їсти рибу. А саме: в Благовіщення Пресвятої Богородиці — 25 березня, Лазареву суботу — в суботу перед Вербною неділею, та безпосередньо в саму Вербну неділю.

Християни цього дня йдуть до храмів на Літургію, сповідаються та причащаються Святих Христових Тайн.

Після Літургії починається освячення верби, яку люди несуть додому, ставлять на червоний куточок біля ікон і тримають їх там до наступної Вербної неділі.

Християнам варто пам'ятати, що освячені речі (і зокрема вербу) не можна викидати, оскільки це є неповага до них. Їх бажано спалювати чи відносити назад до храмів, але в жодному разі не викидати на смітник.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.