Наразі закупівельні ціни на якісну моркву коливаються від 6 до 8 грн за кілограм. Це у 2,2 раза більше, ніж було наприкінці минулого року. Утім, більшість фермерів не поспішають реалізовувати продукцію. Вони закладають моркву на зберігання, очікуючи подальшого зростання цін, повідомляє SEEDS.
Лише за останній тиждень вартість якісної моркви зросла на 17 %.
«Сьогодні фермери в основних виробничих регіонах відвантажують якісну моркву по 6–8 грн/кг ($0,22–0,29/кг), а це в середньому на 17 % дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. Варто зазначити, що більшість господарств призупинили продаж коренеплоду в очікуванні ще більшого зростання цін і заклали основний обсяг моркви на зберігання. До реалізації вони пропонують лише надлишки, внаслідок чого пропозиція на ринку дещо скоротилася, що також сприяло зростанню відпускних цін у цьому сегменті», — зазначають аналітики.
Утім, найбільш імовірно, що процес зростання цін на моркву триватиме недовго. На думку учасників плодоовочевого ринку, подальше подорожчання призведе до того, що виробники почнуть масово продавати коренеплоди. Внаслідок стрімкого зростання пропозиції ціни знизяться.
Нагадаємо, протягом кількох попередніх сезонів фермери скаржились на надто низькі ціни на моркву. Наприклад, минулого року частина господарств у південних регіонах залишала коренеплід на полях — збирати його було не вигідно. Ціна для продажу з поля подекуди опускалась до 2–2,5 грн за кілограм, а місця для зберігання є далеко не у всіх фермерів.
Раніше ми писали, кому не можна їсти мандарини: поради медиків.