Догори
Дати відгук

Вакцинацію в Румунії «зняли з паузи», але поки що щепитися не змушують

Новини про те, що в Румунії припинили вакцинацію проти COVID-19, не зовсім відповідають дійсності.

4 хв на прочитання29 Вересня 2021, 15:53
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

У соцмережах поширюють інформацію про те, що уряд Румунії, враховуючи настрої в суспільстві, згорнув вакцинацію проти COVID-19. Справді, влітку тут відбулося масове закриття центрів вакцинації, про що зокрема розповідає румунська редакція «Радіо Свобода».

У повідомленні йдеться, що коли з 15 березня румунська влада дозволила вакцинацію проти COVID-19 для всіх румунів старше 16 років, а не тільки для певних категорій, кількість вакцинаційних центрів подвоїлась. У перші дні травня координатор національної кампанії з імунізації проти COVID-19 Валеріу Георгіце прозвітував про 997 центрів. Більшість із них проводили щеплення вакцинами Pfizer і Moderna, решта — AstraZeneca.

Скриншот графіка з публікації «Радіо Свобода»

Однак Валеріу Георгіце зазначив на пресконференції, що «45 % цих центрів мають середню та низьку активність, що означає, що вони проводять вакцинацію нижче 50 % пропускної спроможності». Тому він запропонував переоцінити діяльність або в сенсі скорочення програми у стаціонарних центрах і прикомандирування персоналу до мобільних груп, або призупинення діяльності. У результаті за літо в Румунії закрилося приблизно 400 центрів вакцинації.

Справді, якщо подивитися на статистику можна побачити, як за останні місяці на тлі зниження кількості захворілих фактично стабілізувалася кількість вакцинованих. Наразі в Румунії вакциновано 28 % населення.

Коли ж у другій половині серпня у країні почалося зростання захворюваності на коронавірус, влада вирішила заохотити населення до вакцинації.

«Тим, хто прийде на пункт вакцинації, пообіцяли видавати талони, за якими в магазинах можна буде купити продукти харчування. Номінальна вартість цього продовольчого ваучера — 100 лей (20,27 євро). Для багатьох у Румунії, а особливо для ромських родин, які не мають постійної роботи, це величезні гроші. А як бути з тими, хто вже раніше зробив щеплення від коронавірусу? Їх вирішили заохотити допуском до грошово-речової лотереї, що її вже охрестили «імунізаційною». Перший розіграш призів для тих, хто зробив щеплення та зареєструвався на спеціальному сайті, пройде у жовтні. Щасливчики зможуть одержати свої виграші протягом 30 днів після опублікування результатів розіграшу», — розповідає «Голос України».

Однак цілком можливо, що незабаром румунська влада від умовлять перейде до тиску. Як повідомляє Sibiu Independent, 21 вересня президент Румунії Клаус Йоганніс заявив, що вакцинація проти COVID-19 має стати обов’язковою для певних категорій у важливих сферах, враховуючи, що пандемія триває, а кількість інфікованих збільшується, особливо серед медичного персоналу.

«Це ненормально, що деякі лікарі поширюють антивакцинаторські заклики», — сказав Йоганніс.

Із 28 вересня кількість вакцинованих румунів знову почала активно рости. Це пояснюється тим, що Румунія «пішла на третє коло» — тим, хто отримав другу дозу вакцини проти COVID-19 принаймні півроку тому, пропонують бустер. Про це розповідає Romania Insider.

У повідомленні йдеться, що для третьої дози будуть використовуватися лише вакцини з мРНК (Pfizer & BioNTech або Moderna), навіть для тих, хто спочатку був вакцинований AstraZeneca. Вакцину Johnson & Johnson почали використовувати в Румунії 4 травня, тому третьої дози для щеплених нею ще не потрібно.

Третя доза рекомендована людям із ризиком розвитку важких форм захворювання — віку 65+, тим, хто має хронічні захворювання (незалежно від віку), особам, які перебувають у медичних центрах, та іншим вразливим категоріям, зазначеним у стратегії вакцинації, а також особам із високим ризиком зараження, таким як медичний або педагогічний персонал.

Охочі отримати третю дозу можуть записатися на прийом на урядовій платформі Programare.vaccinare-covid.gov.ro або звернутися до центру вакцинації без попереднього запису.

«Ми можемо звернутися до будь-якого центру вакцинації з посвідченням особи, без необхідності запису на прийом. Але ті, хто хоче з будь-якої причини зареєструватися на платформі бронювання, також можуть це зробити», — сказав держсекретар охорони здоров’я Андрій Бацю.

Також ми розповідали, що профспілка освітян висловилася проти обов’язкової вакцинації проти COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання14 хвилин тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання3 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання3 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора