Догори
Дати відгук

Вакцинація від грипу знижує ризик розвитку деменції на 14 % – дослідження

Для цього пацієнти мають вакцинуватися шість років поспіль.

1 хв на прочитання06 Жовтня 2021, 23:50
Фото:
Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня Фото: Южноукраїнська Міська Багатопрофільна Лікарня
Поділитись:

Нове дослідження, проведене американськими вченими з Медичної школи Університету Сент-Луїса, довело, що якщо робити щеплення від грипу на протязі шести років поспіль, то це знижує ризик розвитку деменції на 14%. Про це пише британське видання Daily Mail з посиланням на результати, опубліковані в журналі Vaccine.

Висновки були зроблені на основі даних, отриманих при спостереженнях майже 70 тисяч пацієнтів віком від 60 років і старше, які отримували в зимовий час вакцину від грипу і страждали або не страждали згодом від деменції.

Позитивний ефект був малопомітний протягом п'яти років, проте через шість років і більше ризик деменції помітно знижувався. Експерти вважають, що саме по собі зараження грипом навряд чи може викликати деменцію, а користь від вакцинації полягає в загальному зміцненні імунітету.

Дослідження на тваринах також показали, що вакцинація, в тому числі і вакцинація проти грипу, сприяє активізації клітин імунної системи, що взаємодіють з центральною нервовою системою, і відновленню пошкоджень, що призводять до деменції.

Вчені прийшли до висновку, що щорічні щеплення від грипу можна вважати відносно дешевим способом зниження ризику деменції у населення похилого віку; вони можуть зіграти важливу роль в скороченні числа таких пацієнтів, поступово зміцнюючи старіючу імунну систему і запобігаючи основним ушкодженням мозку, які призводять до погіршення мозкової діяльності.

Але принцип працює лише тоді, коли пацієнти отримують вакцину не менше шести років поспіль.

Нагадаємо, що вакцинолог розповів, кому під час пандемії коронавірусу варто вакцинуватися проти грипу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.