Догори
Дати відгук

Вакцинолог розповів, кому під час пандемії коронавірусу варто вакцинуватися проти грипу

Відрізнити ковід від грипу дуже складно, але групи ризику різні.

2 хв на прочитання05 Жовтня 2021, 10:43
Вакцинація Вакцинація
Поділитись:

Якщо вакцинація проти COVID-19 в Україні зараз проводиться повсюдно, то щепитися проти грипу в тих самих пунктах неможливо. Відомий лікар-імунолог, вакцинолог Андрій Волянський в інтерв’ю GreenPost сказав, що, хоча наразі ці щеплення не можна робити одночасно, однак з інтервалом у два тижні їх можливо поєднати.

«Я вважаю, що саме так це і слід робити — щеплення проти грипу вставляти між двома дозами протиковідної вакцини (наприклад, вакцина CoronaVac вводиться з інтервалом чотири тижні)», — сказав вакцинолог.

Андрій Волянський говорить, що без швидкого тесту з носоглотки на антиген відрізнити ковід від грипу дуже складно.

«Грипу більше притаманний інтоксикаційний синдром — більш виражене сильне підвищення температури, головний біль, а також біль у м’язах і суглобах, загальна слабкість. За коронавірусу ж можуть бути респіраторні синдроми, а можуть і не бути, особливо в осіб молодого віку. Утім, насправді те ж саме можна сказати і про грип: респіраторні симптоми можуть бути, а можуть і не бути. Та й лікування десь схоже. Тому абсолютно чітких критеріїв для розмежування, мабуть, і немає», — говорить імунолог.

Особливу увагу Андрій Волянський звертає на ризики для дітей. Адже якщо для дітей і підлітків коронавірус — це взагалі легка хвороба, і летальних випадків практично немає, то грип у цієї вікової категорії може мати тяжкий перебіг і навіть закінчитися смертю. Тому найкращий захист — це саме щеплення проти грипу, говорить вакцинолог.

«Вакцини проти грипу не живі і, на відміну від протикоронавірусних, дуже добре досліджені, вони майже не мають серйозних побічних ефектів і досить ефективні. Тому я раджу вакцинувати насамперед дітей (із шести місяців) та осіб із груп ризику — це люди похилого віку, люди з хронічними хворобами та вагітні», — підкреслює Андрій Волянський.

Також ми писали, що цього року вакцини проти грипу можуть опинитися в дефіциті — імунолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.