Догори
Дати відгук

Вакцинація проти COVID-19: чи треба здавати аналізи

І якщо так, то які саме.

2 хв на прочитання22 Вересня 2021, 12:36
Вакцинація Вакцинація
Поділитись:

К. м. н. (дисертація по пульмонології та імунології) Інна Березюк радить тим, кому за віком та іншими критеріями потрібно щепитися проти COVID-19, перед вакцинацією перевірити:

1) антитіла (для перехворілих) — якщо в раз п'ять більше норми, то імунітет достатній, щепитися ще немає сенсу в цей сезон;

2) загальний аналіз крові, щоб не було прихованих інфекцій або гострих станів;

3) згортання крові, оскільки йдеться про групи ризику. Якщо перший тест негативний, а два інших у нормі, то можна вакцинуватися, але в день вакцинації потрібно обов'язково здати хоча б експрес-тест на коронавірус. Він має бути негативним.

Лікар рекомендує через два тижні після першої дози перевірити напруженість імунітету.

«Перевіряти треба тільки антитіла G до S-білку, а не загальні — саме вони показують достатній і сформований імунітет і після захворювання, і після вакцинації. Тест-системи Синево (Аббот) та CSD (Німеччина) найбільш достовірні та якісні. Про будь-які ускладнення та побічки потрібно обов'язково доповісти своєму лікарю», — говорить Інна Березюк.

Натомість колишній військовий лікар Наталія Ніколаєва запевняє, що ні перед вакцинацією, ні після неї не треба обстежуватися.

«Не потрібно здавати жодних аналізів. Немає необхідності якось готуватися та щось приймати. Хіба що тільки гідазепам, якщо ви боїтеся, — він вам додасть спокою та знизить ризик побічних реакцій. Вирішили вакцинуватися — пішли та вакцинувалися. Без аналізів. Якщо на цей момент у вас немає гострих або загострення хронічних запальних захворювань. Йдеться про температуру, загальне нездужання та погане самопочуття, а не просто шмарклі. Одужали — можна відразу вакцинуватися, не вичікуючи міфічні два тижні. Ну, або вичікуйте, якщо вам так спокійніше», — радить Наталія Ніколаєва.

Вона говорить, що аналізи й обстеження нічого не покажуть щодо протипоказань, оскільки єдине абсолютне протипоказання до вакцинації проти — анафілактичний шок на цю вакцину. А про це ніяк не можна дізнатися заздалегідь, поки не зробив.

«Все інше — не протипоказання. Ні астма, ні діабет, ні ВІЛ, ні аутоімунні захворювання, ні онкологія, ні прищ на спині, ні карієс, ні соплі. Але якщо хочете, щоб лабораторії трошки заробили, то робіть, здавайте. Що здавати? А що хочете — тут без різниці», — переконана Наталія Ніколаєва.

Також ми розповідали, що «епідсезон уже почався, тому хто не встиг, той запізнився»: експерт про особливості вакцинації восени.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost