Догори
Дати відгук

Вакцина від COVID-19: трійка лідерів-препаратів та час їх появи на ринку

Всі три препарати досі проходять масштабні клінічні випробування, які завершаться не раніше травня.

4 хв на прочитання24 Листопада 2020, 10:37
Pixabay Pixabay
Поділитись:

Тисячі людей, які щодня вмирають у всьому світі від Covid-19, спонукають науковців-дослідників якнайшвидше шукати компоненти для вакцини, яка б врятувала людство в часи пандемії. Наразі відомо про сотні досліджень та випробовувань, але тільки  три розробники коронавірусних вакцин, які перебувають на останній стадії клінічних випробувань, виступили з оптимістичними заявами про неймовірну ефективність своїх препаратів.

Найперші й найуспішніші на даний час

Трійка лідерів, які обіцяють покласти кінець пандемії, що вже забрала життя 1,3 мільйона людей в усьому світі, виявилася доволі різноплановою. Інформацію про вакцини оприлюднено в bbc.com.

Першою про успіх заявила компанія Pfizer - американський фармацевтичний гігант з 150-річною історією, який заробив мільйони доларів ще в роки Другої світової на виробництві пеніциліну. За попередніми даними клінічних випробувань, пфайзерівська вакцина (BNT162b2) забезпечує 90-відсотковий захист від Covid-19.

Це дуже хороший показник: він означає, що з кожних 100 людей, які пройдуть вакцинацію, у 90 виробиться стійкий імунітет. Іншими словами, щеплення знижує ризик інфекції приблизно в 10 разів.

Проте вже наступного дня російські вчені з центру Гамалеї заявили, що їхня вакцина "Спутник V" забезпечує ще більш ефективний захист - 92%. Російські розробники також можуть похвалитися 100-річною історією - втім, на відміну від попереднього фавориту, "Спутник" створений на бюджетні кошти. НДЦЕМ ім. Гамалеї входить до структури російського мінохорони здоров'я, а фінансував розробку державний фонд РФПІ.

Також у трійці - іноваційна компанія Moderna, яка працює на ринку біотехнологій усього 10 років і не зареєструвала жодного препарату.

З одного боку, це не те щоб дивно: розробки цієї фірми ґрунтуються виключно на використанні матричної РНК, а для вакцинації людей не був затверджений ще жоден препарат, створений за такою технологією.

З іншого боку, тим більше вражає те, що ефективність вакцини mRNA-1273, за попередніми даними, ще вище - 94,5%.

Найдетальніші (а отже, і найнадійніші) дані поки надала Moderna.

З 30 тисяч добровольців, які брали участь в експерименті, Covid-19 діагностували в 95 людей. 90 захворілих - з контрольної групи (тобто ті, хто отримав плацебо) і лише п'ятеро - з експериментальної.

Особливо вчених обнадіює той факт, що серед тих, кого щепили справжньою вакциною, немає жодного важкого пацієнта: усі 11 серйозних випадків захворювання - в добровольців, які отримали плацебо.

 Чи можна довіряти цим заявам?

Всі три препарати досі проходять масштабні клінічні випробування, які завершаться не раніше травня.

Так що висновки про ефективність вакцин зроблені на основі попереднього аналізу даних - проте вибірка у всіх компаній різна.

Щоб визначити, чи захищає щеплення від Covid-19, треба зачекати, поки вірусом заразиться достатня кількість щеплених добровольців, і порівняти - хто з них насправді отримав вакцину, а кому ввели плацебо.

Getty Imeges

Тому не дивно, що заяви майже збіглися в часі: у розпалі сезон застудних захворювань.

Заява Pfizer зроблена на основі 94 випадків захворювання (загальна кількість учасників дослідження - 40 тисяч), з яких, як уже підрахували експерти, справжню вакцину отримали не більш як 8 людей.

Детальну статистику компанія пообіцяла надати згодом: впевнено про ефективність можна буде говорити після того, як кількість хворих досягне 164.

А от висновок про ефективність російської вакцини зроблений на основі всього 20 заражень, з яких - знову ж таки, за підрахунками фахівців - справжній препарат отримали четверо. Тому вірогідність помилки тут значно вища.

Окрім того, з 40 тисяч запланованих волонтерів вакцинацію поки пройшли лише 20 тисяч людей - а це означає, що до кінця випробувань показники можуть сильно змінитися.

До слова, лікар дав 15 рекомендацій COVIDним пацієнтам, якщо їм більше 35 років або вони є в зоні ризику.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.