Догори
Дати відгук

В Україні “взяли під опіку” 11 тисяч гектар молодих природних лісів

Самосійні ліси зазвичай захаращені і дуже часто є джерелом пожеж

2 хв на прочитання23 Вересня 2022, 12:05
Фото зі сторінки "Зелений ліс" Фото зі сторінки "Зелений ліс"
Поділитись:

В Україні територіальні громади протягом двох місяців повернули у лісовий фонд країні 11,4 тисячі гектар самосійних, тобто природних, лісів.

Такі ліси виростають за кілька десятиліть на землях, що виведені з сільськогосподарського використання, вони більш стійки до посух та шкідників, пише голова Держлісагентства Юрій Блоховець у своєму блозі на LB.ua.

Він розповів, що в Україні, за оцінками різних експертів, приблизно 500 тисяч гектарів самосійних лісів, які офіційно лісами не вважаються.  Їхнє узаконення стало можливим завдяки ухваленню в червні 2022 року Закону “Про збереження лісів".

Тепер територіальні органи Держлісагентства можуть звертатись до територіальних громад, або військових адміністрацій з клопотанням про передачу залісених територій. Блоховець пояснив, що після згоди громади на передачу такого лісу Держлісагенство оформлює документи про зміну статусу угідь та починає його доглядати. Адже зазвичай в такому лісі ніхто, як правило, не займається веденням лісового господарства.

Він захаращений і дуже часто є джерелом пожеж, які перекидаються на інші лісові масиви. Держлісагентство направило понад 1,6 тисячі заявок з пропозицією переведення ділянок загальною площею майже у 42 тисяч гектарів до лісового фонду.  Однак не в кожній громаді місцева влада підтримала таку пропозицію. Наприклад у Чернівецькій області на 37 запитів отримано лише 7 відповідей (всі негативні). Такі відповіді надіслали громади Київщини, а з Дніпровщини не надійшло жодної. Проте в інших регіонах ініціативу підтримали. Так Полтавщина надіслала позитивні відповіді щодо передачі 1,4 тисячі гектар, Миколаївщина – 874 гектар, Волинь –  2,6 тисячі гектарів. Ініціативу активно підтримали також на Житомирщині, Чернігівщині, Хмельниччині. Речові права вже зареєстровані для 1,2 тисячі гектар, оформлення документів щодо інших ділянок триває.

“У подальшому потрібна більш активна підтримка кампанії з порятунку самосійних лісів з боку місцевої влади. Ми готові розглядати різні варіанти, – пише Блоховець. – Головне це врятувати ліс, в цьому, як мені здається, мають бути зацікавлені всі сторони.”

Він також наголосив, що окрім екологічних аспектів збереження лісів, важливу роль мають і економічні. Адже, щоб виростити ліс "з нуля" потрібен час і гроші, однак можна зберегти той ліс, який подарувала природа. Держлісагентство планує і надалі звертатися з клопотанням до громад.

Адже новий аналіз космічних знімків показав, що з 2010 року в країні виросло 1,5 млн гектарів нових лісів та захисних насаджень.

“В кінці року ми обов’язково складемо рейтинг регіонів щодо ефективності роботи з порятунку "нічийних" лісів. І нагородимо переможців”, – зазначив Блоховець. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання8 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитанняВчора
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитанняВчора
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитанняВчора
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитанняВчора
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитанняВчора