В Україні сформувалося три корінні народи: що це таке й чому важливо їх захищати

3 хв на прочитання09 Серпня 2024, 08:24
Зображення з відкритих джерел

Сьогодні Міжнародний день корінних народів світу.

9 серпня відзначається Міжнародний день корінних народів світу згідно з резолюцією Генеральної асамблеї ООН від 23 грудня 1994 року.

За даними ЮНЕСКО, в 90 країнах світу проживає близько 370 млн представників корінних народів, вони спілкуються понад 5 тисячами етнічних мов і дотримуються власних автентичних культурних традицій.

В Україні її етнонаціональну культуру складають українська нація, корінні народи та національні меншини.

Кримськотатарський ресурсний центр розповідає, що в Україні сформувалося три корінні народи: кримські татари, караїми та кримчаки. Уже десятий рік поспіль батьківщину корінних народів — Крим — Росія використовує як плацдарм для військової техніки та бомбардувань України.

Велика частка порушень прав людини в Криму припадає саме на представників корінного кримськотатарського народу. Так, за весь період окупації кількість політв’язнів і переслідуваних у кримінальних справах досягла 305, 205 з яких — представники кримськотатарського народу. Загалом за 2017-2023 роки в Криму зафіксовано 9006 порушень основних прав людини, 6365 — щодо представників корінного кримськотатарського народу.

Сьогодні Україна дійсно намагається робити все для захисту та розвитку трьох корінних народів не словом, а літерою закону.

Саме завдяки Закону України «Про корінні народи України», який був ухвалений 1 липня 2021 року, може стати прикладом для багатьох країн світу, де корінні народи все ще борються за своє право на самовизначення.

Індикатором ефективності Закону України «Про корінні народи України» була істерична реакція Володимира Путіна. Адже прийняття цього закону поклало початок руйнування ідеології «руського миру», а також це був справжній крок до деокупації Криму.

Отже, лише в інтересах України продовжувати захищати та реалізовувати колективні права корінних народів України.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: