Догори
Дати відгук

В Україні підстрибнули ціни на овочі, чим зумовлено здорожчання

Середня вартість картоплі в українських супермаркетах наприкінці січня майже сягнула 35 грн/кг.

2 хв на прочитання29 Січня 2024, 14:09
ціни на овочі ціни на овочі
Поділитись:

В Україні значно зросли ціни на найпопулярніші овочі. Так, картоплю продають за 35 грн/кг, а цибулю – за 140 грн/кг. Стало відомо, чим зумовлено подорожчання продуктів. Про пише agronews.ua.

Середня вартість картоплі в українських супермаркетах наприкінці січня майже сягнула 35 грн/кг. Її продають в Ашані за 34,90 грн/кг. При цьому місяць тому картоплю можна було купити у середньому за 24,65 грн/кг.

Стрімке зростання цін у магазинах пов’язане із підвищенням закупівельних – до 18-25 грн/кг, що на 12% порівняно з минулим тижнем. Якщо порівнювати вартість найпопулярнішого овочу з аналогічним періодом 2023 року, то вона злетіла вчетверо.

В Україні збільшилася пропозиція імпортної картоплі, яку завозять з Польщі. Там вона на 20% дешевша, ніж у нас. Місцеві виробники також почали підвищувати ціни, тому що побачили попит, який зріс.

Подорожчання української картоплі пов’язане з невеликим урожаєм якісного товару, придатного для тривалого зберігання. Запаси продукції вже обмежені, тому вона дорожчатиме і надалі.

Максимально зросла вартість білої цибулі. Наприкінці минулого року її продавали у середньому за 50,51 грн, а зараз – за 140,30 грн./кг (Метро).

Ріпчаста цибуля подорожчала менш суттєво, але гравці ринку впевнені, що тенденція до підвищення цін на овоч зберігатиметься. У грудні її реалізували за 15,54 грн/кг, а зараз – за 16,88 грн/кг. Мінімальна ціна у торговельній мережі Варус – 14,90 грн/кг.

Україна почала експортувати цибулю до країн ЄС. Нашій країні вдалося протягом року відновити пропозицію, незважаючи на втрату 80% площ та інфраструктури з вирощування та зберігання у Херсонській області.

Аналітики вважають, що торгівля на зовнішньому ринку дозволить підтримати ціни на внутрішньому, особливо на овочі високої якості.

Більше новин читайте на Green Post.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.