Догори
Дати відгук

Інсульт загрожує і молодим: 5 головних причин недуги

Причини того, що інсульт "помолодшав". 

2 хв на прочитання05 Листопада 2022, 21:15
Поділитись:

Високий тиск, куріння, нездорове харчування, малорухомий спосіб життя і високий холестерин - ці чинники провокують 80% інсультів на планеті в будь-якому віці. Однак дедалі частіше ця хвороба уражає молодих українців. Інсульт у 35-річних пацієнтів, який раніше був рідкісним випадком у медицині, нині став буденністю.

Про те, чому так відбувається, розповіли ТСН.

Те, що переважна більшість молодих українців не ходить на профілактичні медогляди, а також веде нездоровий спосіб життя, стають причинами того, що інсульт "помолодшав". 

Як стверджують медики, елементарний контроль тиску зменшує ризик інсультів у рази. Адже якщо кров плине під надмірним тиском і це відбувається регулярно, то довго судина просто не витримує і рветься.

Юрій Фломін, який 25 років лікує хворих з інсультами, каже, що загалом є 5 основних чинників, через які трапляється 80 % всіх інсультів у людей будь-якого віку. Це: 

  • високий тиск; 
  • куріння; 
  • нездорове харчування; 
  • малорухомий спосіб життя; 
  • високий холестерин. 

На усі чинники ризику інсультів можна вплинути. Вже після 30 років потрібен контроль тиску, загальний аналіз крові раз на рік, вимірювання холестерину, кардіограма, до 300 хвилин помірного кардіонавантаження на тиждень, більше свіжих овочів і фруктів на тарілці. 

Натомість молоді люди часто працюють в офісі та в середньому сидять 10 годин на добу - спочатку на робочому місці, а тоді - вдома перед комп'ютером або монітором. Такий спосіб життя завдає шкоди не менше, ніж куріння. 

Також, українці неправильно харчуються — мало вживають овочів і фруктів, переїдають червоного м'яса і рафінованої їжі. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.