Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Утримувати Бахмут безглуздо, Україна більше виграла би, здавши місто — військовий експерт

Утримувати Бахмут безглуздо, Україна більше виграла би, здавши місто — військовий експерт

Ситуація з Бахмутом стала політичною та символічною.

3 хв на прочитання16 Березня 2023, 01:02
Штурмова бригада підрозділу «Азов» веде вогонь із гаубиці 2А65 «Мста-Б» на околицях Бахмута. Україна, 6 лютого 2023 року. Фото: Reuters Штурмова бригада підрозділу «Азов» веде вогонь із гаубиці 2А65 «Мста-Б» на околицях Бахмута. Україна, 6 лютого 2023 року. Фото: Reuters
Поділитись:

Володимир Зеленський 14 березня провів засідання Ставки Головнокомандувача, де було вирішено, що Україна продовжить оборону Бахмута. При цьому деякі військові аналітики критично ставляться до наміру обстоювати місто до кінця. Чому українська влада так завзято обороняє саме Бахмут і наскільки це правильне рішення з воєнного погляду? «Дзеркало» запитало експерта «Європейської ради з міжнародних відносин» (ECFR) Густава Гресселя.

До приходу до ECFR Густав Грессель працював у Міністерстві оборони Австрії, п'ять років служив в австрійських збройних силах. Здобув докторський ступінь у галузі стратегічних досліджень на факультеті військових наук Національного університету державної служби у Будапешті та ступінь магістра політології у Зальцбурзькому університеті.

Густав Грессель зазначає, що рішення української влади продовжувати оборону Бахмута вважає помилковим. І пояснює чому.

«Наразі головна мета України — пригальмувати російський наступ, послабити його сили, щоб отримати певну свободу дій для контрнаступу на більш пізній стадії. Під час контрнаступу звільняється більше територій, ніж захоплюють росіяни. Тому цілісність бойових сил України для контрнаступу є пріоритетнішим завданням, ніж захист території. Сирський (командувач сухопутних військ Збройних сил України — прим. ред.) стверджує, що оборона Бахмута завдає більше збитків Росії, ніж Україні. Отже, це корисно для контрнаступу. У мене є сумніви щодо цього. По-перше, Росія не атакує центр міста з такою жорстокістю, як це було у Сєверодонецьку чи Лисичанську. Її війська більше просуваються на півночі та півдні, де немає міської місцевості й де вони все ще можуть використовувати свою перевагу в живій силі», — пояснює експерт.

По-друге, він зазначає, що кордони Бахмута довгі, а Україні потрібно багато сил для прикриття флангів.

«Якби Бахмут був зданий, Україна могла б скоротити фронт, звільнивши принаймні дві бригади, які можна було б використати як резерв чи зберегти для контрнаступу», — говорить експерт.

Окрім цього, Грессель додає, що відступ від міста зменшить потребу України в артилерійських снарядах, «які перебувають у дефіциті». Він наголошує, що армії знадобляться снаряди для контрнаступу, тож їх варто берегти.

«Ситуація з Бахмутом стала політичною та символічною. Це було би перше велике місто, яке росіяни захопили після того, як Харківський контрнаступ відкинув їх назад. Отже, символічна цінність його утримання є. Мені важко судити про морально-психологічні проблеми в українському суспільстві. Це те, що робить Зеленський і тому він наполягає на утриманні Бахмута. Але з суто військового погляду це безглуздо», — коментує експерт.

Нагадаємо також, що здача Бахмута зараз означатиме лише те, що ЗСУ вважають вичерпаним його оборонний потенціал — російський терорист.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023