Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Усі міста, які ми візьмемо, будуть руїнами, що не підлягають відновленню»: в РФ зізналися, що збираються стерти Київ і Харків з лиця землі

«Усі міста, які ми візьмемо, будуть руїнами, що не підлягають відновленню»: в РФ зізналися, що збираються стерти Київ і Харків з лиця землі

Кажуть, що там усе одно не буде кому жити.

5 хв на прочитання03 Жовтня 2023, 07:32
Наслідки обстрілу Харкова. Фото: Lyaxander/ТАРС Наслідки обстрілу Харкова. Фото: Lyaxander/ТАРС
Поділитись:

Деякі міста у «нових регіонах Росії» відновлювати не будуть узагалі, вважає голова Мінбуду РФ Ірек Файзуллін.

«Зараз у цих умовах десь якісь міста, може, і відновлювати не будемо. Попасну ми вирішили не відновлювати. Бо стотисячне місто, нічого там не залишилося, нічого там не робимо поки що, сім людей там живуть, не хочуть іти з індивідуального житла: води нема, світла нема, електроенергії нема, тепла, природно, і газу теж, але люди хочуть залишитися», – сказав він на засіданні Громадської ради при міністерстві. Міністр також зазначив, що «толком не ведеться робота у Сєвєродонецькій агломерації». Про це розповідає російське видання «Вільна преса».

При цьому у прес-службі Мінбуду РФ уточнили, що у низці населених пунктів, «звільнення» яких сталося нещодавно, на сьогодні ведуться первинні обстеження. Це початкова стадія відновлювального процесу, який може тривати довше. У відомстві пояснили, що все потребує уваги, але разом із цим насамперед відновлюються «найбільш соціально значущі об'єкти, необхідні для життєдіяльності».

Про те, що росіяни не збираються відновлювати Попасну, йшлося ще у серпні 2022 року, нагадує російський політконсультант Олександр Сегал.

«Очевидно, що відновлення — дуже затратний процес, але треба пам'ятати, що під час Великої Вітчизняної війни місто теж було сильно зруйноване, але його все ж таки відновили, незважаючи на загальну повоєнну розруху, значно серйознішу, ніж зараз», — наголошує він.

На думку політконсультанта, основну увагу росіянам слід приділити насамперед Лисичансько-Сєвєродонецькій агломерації, оскільки там залишилося більше людей і це промисловий вузол, «а з Попасної людей вивозили на територію України, тож повертатися поки що в основному нема кому».

«Втім, Попасна — транспортний вузол, і питання про його відновлення рано чи пізно постане, але не зараз. Задля справедливості слід зазначити, що після звільнення в 1943 році Попасну відновили не відразу, а лише після закінчення війни», — говорить Олександр Сегал.

Він переконаний, що в умовах санкцій відновлення Попасної можна здійснити або за рахунок зовнішніх інвестицій, державних коштів або приватних інвесторів з РФ.

«Третій варіант малоймовірний, другий не набагато ймовірніший, з урахуванням усіх процесів в економіці та «бодання» уряду з Центробанком. Він був би ймовірнішим при мобілізаційній моделі, але вона не прийнята на верхньому рівні. Залишаються зовнішні інвестиції — і тут питання, хто на них піде і на яких умовах. Такі питання, слід сказати, після Великої Вітчизняної не стояли», — зауважує політконсультант.

Редактор «АПН Північний Захід» Андрій Дмитрієв звернув увагу, що на тлі заяв Файзуліна про недоцільність відновлення Попасної та низки інших захоплених РФ міст і селищ російський  Мінбуд випустив прес-реліз, де дослівно сказано: «Роботи з відновлення та розвитку організовуються повсюдно, у кожному звільненому населеному пункті».

«У Попасній я бував проїздом торік під час журналістського відрядження — місто справді повністю зруйноване. Доцільність його відновлення з огляду на те, що воно перебуває в зоні дії української артилерії, та й мешканців раз-два і все, під питанням. Хоча хотілося б, аби населений пункт, який свого часу мав горде ім'я сталінського наркома Кагановича, знову з'явився на карті Донбасу: заслуги Лазаря Мойсейовича перед регіоном, насамперед у його промисловому розвитку, великі. А ось у Лисичанську та сєверодонецькій агломерації, кричу згадує далі Файзулін, кажучи, що відновлювальні роботи «толком не ведуться», життя якраз є. І хто ж винен, що вони не ведуться?» — говорить він.

Російський історик і публіцист Олександр Дмитрієвський застерігає: що далі росіяни просуватимуться на захід, то серйозніше ця проблема виникатиме перед ними.

«Треба розуміти, що бандерівці не віддадуть нам без бою ні п'яді зайнятої ними землі: усі міста, які ми візьмемо, будуть руїнами, що не підлягають відновленню. Причому ці руїни відновлювати буде вже й не для кого: коли в таких мільйонниках, як Київ, Харків чи Дніпропетровськ залишиться на момент нашого приходу по 20-30 тисяч жителів, здебільшого старих, яким просто нема куди виїхати, то сенс у відбудові цих мегаполісів просто втратиться.

Як мінімум тому, що розрахована на сотні тисяч населення інфраструктура виявиться надмірною для такої малої кількості тих, що залишилися, заселяти ці міста буде теж ніким: містоутворюючі підприємства спіткає доля «Азовсталі», роботи не буде, а мігранти із сонячних республік явно не мають рівня знань, що дозволяє працювати у серйозній промисловості. Тому недоцільність відновлення Попасної — це ще квіточки: недоцільним виявиться відновлення практично всієї Слобожанщини, Малоросії та більшої частини Новоросії, можливо, за винятком Одеси як стратегічно важливого порту, та й то — із застереженнями. Тому що й там людські втрати виявляться катастрофічними: вже зараз ми повинні виходити з того, що депопуляція підконтрольних Києву територій набула незворотного характеру, і нам зупинити її вже ніякими заходами не вдасться», — говорить він.

Раніше ми писали, що Україну планують відбудувати за рахунок РФ — Кремль погрожує «серйозними наслідками» (ІНФОГРАФІКА).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023