Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Україну планують відбудувати за рахунок РФ — Кремль погрожує «серйозними наслідками» (ІНФОГРАФІКА)

Україну планують відбудувати за рахунок РФ — Кремль погрожує «серйозними наслідками» (ІНФОГРАФІКА)

Чим західна «крадіжка» відрізняється від російської «націоналізації».

4 хв на прочитання07 Липня 2022, 01:37
Поділитись:

Тема розплати за російську агресію вчергове широко обговорювалася після того, як прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що «план відновлення України оцінюється на сьогодні в $ 750 млрд і основним джерелом відбудови повинні стати конфісковані активи Росії».

Про підтримку цього вже заявили міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс і голова Європейської Ради Шарль Мішель. Мін’юст США також має намір передати вилучені у росіян активи на користь України. Зараз міжнародна група, яка займається пошуком російських санкційних активів, заблокувала їх на суму понад $ 30 млрд. Про це йдеться на сайті Мінфіну США.

Реакція офіційної Москви на ці наміри була цілком передбачуваною.

«Використання золотовалютних резервів РФ на відновлення України було б абсолютно незаконним, Росія категорично проти цього», — заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Російському телеглядачу обіцяють, що «Україна матиме серйозні наслідки у разі зухвалої крадіжки активів Росії».

«Насправді все, що творила і творить Росія в Україні з 2014 року «крадіжкою», звичайно, не називають. Це у російській пропагандистській термінології позначається як «націоналізація», — розповідає Центр стратегічних комунікацій.

Наприклад, тільки від «націоналізації» Криму Україна втратила $ 135 млрд. Більшість кримських активів, як державних, так і приватних, з 2014 року фактично стали недоступними для України. Деякі з них були «націоналізовані», потім, звичайно, приватизовані, або в якийсь інший спосіб змінили власників.

Росія «націоналізувала» кримський газ, нафту, вапняк, сільгоспземлі на понад $ 55 млрд. Від початку окупації до липня 2022-го Росія «націоналізувала» більше 13 млрд кубів українського газу.

На кінець 2014 року НБУ оцінював втрати банківської системи України від окупації Криму у 22 млрд грн. Найбільше втратили  «Ощадбанк» і «ПриватБанк».

Ще до 24 лютого 2022-го тільки українська фінансово-промислова група «СКМ» втратила 18 енергетичних та гірничо-металургійних підприємств, серед яких були донецькі Єнакіївський металургійний завод, Харцизький трубний завод.

Наслідки «державного мародерства» з боку Росії, яке набуло нового розмаху з початком повномасштабної війни, ілюструють наступні цифри.

Станом на 5 липня загальні втрати економіки України — як прямі, так і непрямі (падіння ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, соцпідтримка) — оцінюються від $ 564 до 600 млрд. Документально підтверджені пошкодження об’єктів житлової та нежитлової нерухомості й іншої інфраструктури складають понад $ 95,2 млрд. Про це свідчать аналітичні дані з офіційного сайту, підготовлені до Конференції з відновлення України в Лугано, що завершилась 5 липня. Саме там Денис Шмигаль і озвучив цифру $750 млрд.

З урахуванням окупованого Криму та подальших щоденних втрат, які переживає Україна, сума навіть занижена. Тут ще не врахована моральна шкода та індивідуальні позови. 

«І поки заморозку російських активів на Заході у Росії називатимуть «зухвалою крадіжкою», а її власні дії в Україні, починаючи від «ММК імені Ілліча» і закінчуючи мелітопольською черешнею — «націоналізацією», ця сума лише зростатиме. Адже  називати речі своїми іменами — перший крок до лікування імперської клептоманії.

До речі, Росії з цього приводу дуже пощастило із Заходом та його майже релігійним ставленням до чужої приватної чи державної власності. Тому там шукають «механізми», як це краще зробити з юридичної точки зору. Російські рейдери на чолі з Путіним вже давно б все «юридично» віджали, обнулили і призначили своїх смотрящих», — вважають у Центрі стратегічних комунікацій.

Також ми розповідали, що є лише два сценарії для постпутінської РФ, і обидва включають криваву громадянську війну й частковий розпад — експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023