Українцям не по кишені м'ясо, тому зростають обсяги споживання більш доступних хліба і картоплі. Швидше за все це повязано з мешими прибутками громадян, які значно скоротилися внаслідок пандемії коронавіруса.
Економіст Олег Пендзин вважає, що те, що відбувається з падінням виробництва м'яса, молока, яєць в Україні - це наслідок падіння купівельної спроможності населення.
"Українські ціни на продукти харчування, на такі, як молоко, м'ясо, яйця, м'ясо птиці і м'ясо великої рогатої худоби трохи вище, ніж у європейців. Тому об'єктивно скорочується ринок, він фізично зменшується, тому що в країні падає річне споживання м'яса на душу населення. А обсяги споживання хліба і картоплі зростає. Крім усього іншого, в зв'язку з пандемією в Україні на початку року різко впав попит на м'ясо і молоко", - про це він сказав в коментарі ГолосUA .
Пендзин додав, що одночасно зі зниженням купівельної спроможності українців зростає інфляція і ціни на продукти.
"При інфляції приблизно 4% ціна на м'ясо і молоко в Україні зросла на 3% за рік. Ви ж розумієте, що у виробника при такій інфляції значно зросли витрати. В цілому, те, що відбувається з падінням виробництва м'яса, молока, яєць в Україні це наслідок падіння купівельної спроможності населення", - зазначив економіст.