Догори
Дати відгук

Українські виробники добрив закликають президента не скасовувати квоти на імпортну продукцію

3 хв на прочитання15 Червня 2020, 19:22
Поділитись:

Директори найбільших хімічних підприємств закликають Кабінет міністрів України, а також Офіс президента України оголосити чітку позицію з питань квот на імпорт мінеральних добрив в Україну після заяв Романа Лещенка голови Держгеокадастру, які він зробив від імені Володимира Зеленського. Повідомляє УНІАН.

Під зверненням стоять підписи голови правління АТ «Дніпроазот» Сергія Сидорова, голови правління ПАТ «Рівнеазот» Михайла Заблуди, голови правління ПАТ «Азот» (м. Черкаси) Віталія Склярова, голови правління ПРАТ» Сєвєродонецьке об'єднання Азот» Леоніда Бугайова, генерального директора «Дніпровського заводу мінеральних добрив» (ДЗМУ) Сергія Москаленка та голови правління ПАТ «Сумихімпром» Ігоря Лазаковича.

Як наголошується у відкритому листі представників вітчизняної хімічної промисловості до президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, в травні 2020 року було завершено розслідування Міністерства розвитку економіки щодо імпорту мінеральних добрив в Україну.

«Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі 22 травня повинна була прийняти рішення, що встановлюють чіткі правила гри на ринку мінеральних добрив України, які дозволили б українським хімічним підприємствам ефективно й безперебійно забезпечувати український АПК якісною й доступною продукцією. Ці давно очікувані рішення також надали б українським виробникам стабільність і можливість планувати роботу підприємств у розрізі найближчих двох-трьох років», - повідомляють директори заводів.

Вони також зазначають, що Міністерство розвитку економіки продовжило терміни розгляду питання на один місяць. Водночас, наголошують українські хіміки, на консультаціях у Мінекономрозвитку, які пройшли в кінці травня, представникам хімпрому було запропоновано спільно з урядовцями та представниками кінцевих споживачів виробити загальні підходи й рішення.

«Ключові слова, які звучать під час цих консультацій, були слова «діалог» і «компроміс». Ми не відмовилися від такого підходу й взяли активну участь у всіх консультаціях, розуміючи, що ідею діалогу і компромісу в цьому питанні також поділяє глава держави», - наголошується в листі.

За словами хіміків, захист вітчизняного виробника невигідний багатьом гравцям, зацікавленим у максимальної залежності українського АПК від імпорту, а видимість протистояння між виробниками добрив і фермерами створюється штучно.

«Відмова від введення квот дає сигнал, що Україна не планує захищатися, а вітчизняним хімікам – що галузь неважлива для національної економіки. Якщо повна відмова від введення обмежувальних заходів – це і є компроміс між учасниками ринку, то ми не згодні з таким «компромісом», - заявляють керівники підприємств.

Автори листа наголошують, що питання захисту хімпрому зачіпає долю десятків тисяч працівників галузі.

«Ми представляємо інтереси галузі, в якій залучені десятки тисяч співробітників. Саме хімпром у перші місяці поточного року утримав криву падіння промислового виробництва в Україні від повного провалу. Сьогодні вирішується питання про те, скільки людей залишиться на своїх робочих місцях на хімічних підприємствах України буквально через пів року. Який обсяг продукції ми зможемо зробити. Чи зможуть українські хіміки поборотися за зовнішні ринки, чи залишать їх назавжди. Зрештою, вирішується питання про те, чи залишиться наша продукція в принципі на вітчизняному ринку або наш ринок буде відданий на відкуп іноземним компаніям», - констатують автори листа.

Нагадаємо, обмежень на імпорт добрив не буде – голова Держгеокадастру.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Гортензія волотиста Sundae Fraise здатна прикрасити посадки з хвойних і листопадних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитання24 Квітня 2024
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд, які були укріплені спеціальними платформами
1 хв на прочитання3 години тому
Скільки коштів виплатила медзакладам із початку весни
Стало відомо, скільки коштів НЗСУ виплатила медзакладам із початку весни
1 хв на прочитання4 години тому
На Одещині врятували коня, який застряг у болоті
На Одещині рятувальники витягли коня із болота (ФОТО)
1 хв на прочитання5 годин тому
В українських школах розповідатимуть про права дитини
1 хв на прочитання6 годин тому
Кабмін сьогодні на засіданні прийняв низку рішень у сфері охорони здоровʼя, агросектору та екології
3 хв на прочитання7 годин тому
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй спричинила збитки рибним запасам України на більш як 350 тис. грн
1 хв на прочитання9 годин тому
Через опади у річках Буковини підійметься вода до метра
1 хв на прочитання10 годин тому