Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • Українська природоохоронна група: беззмістовне випалювання трави знищує довкілля та здатне викликати онко

Українська природоохоронна група: беззмістовне випалювання трави знищує довкілля та здатне викликати онко

З початку цього року в Україні виникло більше 13 тисяч пожеж на відкритих територіях та в природних екосистемах.

3 хв на прочитання31 Березня 2020, 21:25
Поділитись:

Українська природоохоронна група (UNCG) закликає українців звернути увагу на небезпеку від беззмістовного випалювання трави і очеретів, виникнення внаслідок цього пожеж у лісах та на степових територіях.

"За повідомленням ДСНС, лише з початку цього року в Україні виникло більше 13 тисяч пожеж на відкритих територіях та в природних екосистемах. Насправді більшість пожеж на природних територіях не фіксуюьться в ДСНС і тому лише минулої доби супутники зафіксували щонайменше 700 загорянь природної рослинності в Україні", - йдеться у дописі організації у Facebook.

Як зазначають природоохоронці, з  наукової точки зору, випалювання луків чи степів інколи може бути навіть корисним, адже ці трав’янисті екосистеми без випасу швидко заростають. Проте, планове випалювання необхідно проводити під обов’язковим контролем науковців, у морозні зимові дні, вираховуючи окремо для кожної ділянки кількарічну або навіть багаторічну періодичність.

"Інакше вогонь означатиме для природи лише деградацію і загибель. А оскільки контрольованого випалювання в Україні поки ніхто не проводив,  беззмістовне випалювання трави і очеретів завдає лише шкоду", -  зауважують в Українській природоохоронній групі. 

Під час випалювання:

  • травмується коріння багаторічних трав, паростки дерев, насіння;
  • гинуть комахи та інші тварини, що зимують у верхніх шарах ґрунту;
  • навесні знищуються ранньоквітучі рослини (первоцвіти), які майже всі є зникаючими видами і знаходяться під охороною;
  • через спалювання трави в атмосферу викидаються шкідливі речовини – чадний газ, окис азоту, канцерогенні сполуки, і  двоокис вуглецю - основний парниковий газ, що є причиною глобальних змін клімату. Особливо це шкодить людям з респіраторними захворюваннями. А в тліючому без доступу кисню листі виділяються діоксини та бензопрен, що здатен викликати в людини онкозахворювання.

В організації нагадують, що самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків тягне за собою адміністративну відповідальність: "Будь-яке спалювання незаконне. На жаль, на цей час жодна інспекція не займається патрулюванням України в пошуках паліїв. Утім, повноваження має поліція. Тож, якщо ви бачите, що горить суха трава, ми рекомендуємо викликати поліцію та пожежників".

Довідково:

Українська природоохоронна група (UNCG) була створена 2014 року як команда фахівців, що працює над питаннями практичної охорони природи. До роботи UNCG залучились 6 докторів наук та 25 кандидатів наук. Наразі це об’єднання зусиль науковців, експертів та громадських активістів задля охорони біорізноманіття, збереження та розвитку природно-заповідного фонду, впровадження в Україні міжнародного природоохоронного законодавства.

Нагадаємо, під час згоряння 1 тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо.

Як повідомляв GreenPost, 85% пожеж  сталися через необережне поводження з вогнем. Грози спричинили лише 1% загорань. Зумисні підпали лісу та вогонь, який «прийшов» із сільгоспугідь, де «мудрі» землероби палять стерню – ще 7% займань. Два відсотки – вина різних підприємств та організацій. А у 9% випадків причини встановити не вдалося.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
25 квітня свято Міжнародний День ДНК Спадковість Скринінг
Унікальне ДНК людини відповідає за таланти, допомагає ловити злочинців, визначає хвороби до народження
5 хв на прочитання29 хвилин тому
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитаннягодина тому
Корисні поради від лікаря Сніданок
6 причин пити оливкову олію вранці: наслідки вас приємно здивують
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання8 годин тому
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Подбайте про онлайн-безпеку: поради від кіберполіції
1 хв на прочитанняВчора
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитанняВчора
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитанняВчора