Неймовірні винаходи може створювати людський мозок. Мова і про ракети, і про штучне м'ясо, і про окуляри, які здатні рахувати калорійність продуктів. Особливо неймовірним є те, що останній з названих винаходів належить українцю.
Пристрій, який рахує калорії у страві, винайдений українцем Сергієм Лисіним, отримав золоту медаль на Міжнародній виставці інновацій у Женеві «The International Exhibition of Inventions of Geneva». Також, як пише seeds, Україна привезла з виставка і «срібло».
«The International Exhibition of Inventions of Geneva» — є однією з найважливіших міжнародних подій, присвячених винаходам. На ній презентують свої винаходи компанії, університети, асоціації, приватні та державні установи, винахідники і дослідники.
Україна цьогоріч вперше брала участь у виставці, а загалом на ній були представлені 25 країн.
Сергій Лисін назвав свою розробку Nutis. Для підрахунку калорій потрібно лише сфотографувати свою страву за допомогою спеціальної накладки на окуляри або браслету. Пристрій покаже кількість калорій на 100 грамів їжі, але працює він у парі з мобільним додатком.
Застосунок зберігає історію харчування, відображає, скільки енергії спожито. Також пристрій має вбудований трекер, який стежить за фізичною активністю, тому може показати й кількість витрачених калорій.
Сам винахідник каже, що користувач за допомогою пристрою може контролювати свій денний раціон, адже окуляри порахують калорії, а застосунок покаже спожиті калорії за весь день.
«Це буде корисно не лише тим, хто турбується про свою фігуру, а й, наприклад, людям з алергією чи хворим на діабет: додаток підкаже, які продукти можна їсти, а від яких краще відмовитись», – розповів Лисін.
«Срібло» на виставці отримав і українець Станіслав Скоробогатов за проєкт «Застосування елемента Пельтьє для рекуперації електричної енергії у гібридному автомобілі». Винахідник запропонував механізм використання альтернативних джерел енергії для зменшення споживання палива. Використання елемента Пельтьє дозволяє використовувати його як додаткове джерело енергії.
До слова, на Хмельниччині виготовляють крафтовий індичий «мініхамон» і бастурму з курки.