Догори
Дати відгук

Україна повернулася до адаптивного карантину. Київ — «жовтий»

Із 24 лютого у Києві встановлений «жовтий» рівень епідемічної небезпеки, який передбачає низку заборон.

2 хв на прочитання24 Лютого 2021, 09:49
Україна повернулася до адаптивного карантину Україна повернулася до адаптивного карантину
Поділитись:

Про це ще  17 лютого на засіданні уряду заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

По-перше, карантинні обмеження діятимуть на всій території України до 30 квітня 2021 року.

По-друге, на території України встановлюється в цілому або на території регіонів «зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епідеміологічної небезпеки поширення COVID-19.

Зональність і поділ на зони визначаються керівником робіт із ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної з поширенням на території України COVID-19, за результатами щоденної оцінки відповідних ознак епідемічної небезпеки. Інформація про зазначені рівні розміщується на офіційному інформаційному порталі Кабінету Міністрів України.

Якщо у 13 регіонах України рівень захворюваності на грип і ГРВІ не буде перевищувати 50 % епідпорогу, а нових хворих на ковід виявлять менше ніж 5 %, можна говорити про встановлення в Україні «зеленої» зони та зняття більшості карантинних обмежень.

«Жовтий» рівень — це базовий рівень карантинних обмежень, за якими зараз живе вся країна. В такому разі до класу на заняття зможуть ходити понад 20 учнів. Також дозволено проводити спортивні заходи, якщо на одну людину можна буде виділити 4 квадратні метри площі. До 24:00 зможуть працювати ресторани, кафе, бари та їдальні. 

«Помаранчевий» рівень не передбачає встановлення додаткових карантинних обмежень. Він лише сигналізує про наближення країни до небезпечного рівня. Про це можна говорити тоді, коли буде перевищений хоча б один показник, який встановило МОЗ. Це:

  • завантаженість ліжок із доступом до медичного кисню на понад 65 %,
  • менше 300 тестів ПЛР на 10 тисяч населення,
  • понад 60 % госпіталізацій із підтвердженим діагнозом ковід на 100 тисяч населення,
  • коефіцієнт виявлення ковіду методом ПЛР понад 20 %,
  • зростання загальної кількості госпіталізацій понад на 50 %.   

На «червоний» рівень будь-яка область перейде, якщо буде перевищення двох зазначених вище показників. Запроваджуються жорсткі карантинні обмеження. Це заборона роботи закладів громадського харчування та ТРЦ. Не працюватимуть заклади освіти, крім дитячих садочків і молодших класів. Будуть зачинені непродовольчі ринки. Не працюватимуть спортивні зали, басейни та фітнес-центри. Працюватимуть банки, АЗС, ветеринарні магазини аптеки, продовольчі магазини.

На сьогодні  Чернівецька й Івано-Франківська області потрапили до «червоної» карантинної зони із найжорсткішими обмеженнями. 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.