Догори
Дати відгук

Учені встановили скільки людина може прожити максимально

Виявлено зв'язок між тривалістю життя та вмінням справлятися із стресом

3 хв на прочитання06 Червня 2021, 21:23
Фото: acc.cv.ua Фото: acc.cv.ua
Поділитись:

Авторам нового дослідження – співробітникам сінгапурської біотехнологічної компанії Gero PTE, онкологічного центру Roswell Park в Буффало (США) та інших – вдалося з’ясувати максимально можливий вік людини, вивчивши зв’язок між старінням і втратою здатності відновлюватися після стресу. Результати опублікували в журналі Nature Communications.

«Старіння людини проявляє універсальні риси, загальні для складних систем, що знаходяться на межі розпаду. Наша робота демонструє, як концепції, запозичені з фізичних наук, можна використовувати в біології для дослідження різних аспектів старіння з метою прийняття ефективних заходів проти нього», – розповів Петро Федичев, співзасновник і генеральний директор Gero.

Вчені використовували дані аналізів крові, що зберігаються в Британському біобанку, для розрахунку єдиної змінної – «індикатора динамічного стану організму» (DOSI, dynamic organism state indicator).

Він виявився пов’язаний з такими факторами, як вік, захворювання і спосіб життя. Цей показник з віком збільшувався пропорційно часу, необхідного для відновлення після стресу, тобто відображав фізіологічну стійкість організму.

Під стресом розуміли будь-яке відхилення від звичного стану: виснажливі тренування, частий недосип, застуда, інші хвороби та інше.

Вчені виявили, що швидкість відновленнявід стресу очікувано знижувалася з віком: якщо 40-річним здоровим дорослим учасникам дослідження на повернення до «норми» було потрібно близько двох тижнів, то 80-річним – до шести тижнів.

Як показали розрахунки, остаточна втрата здатності до відновлення відбувається до 120-150 років. Зниження стійкості організму спостерігали навіть у людей, які не страждають серйозними хронічними захворюваннями.

На думку дослідників, прогнозована втрата стійкості навіть у найздоровіших і «успішно старіючих» людей може пояснити, чому в світі не зростає максимальна тривалість життя, в той час, як середній її показник підвищується в останні десятиліття.

Учені підсумували, що не можна помітно продовжити життя за допомогою лише запобігання або лікування хвороб, але без зупинки самого процесу старіння, який залишається головною причиною втрати фізіологічної стійкості.

«Наша робота – концептуальний прорив, оскільки вона визначає і розділяє ролі фундаментальних чинників довголіття людини: старіння, яке визначається як прогресуюча втрата життєстійкості, і пов’язані з віком хвороби - ”виконавці смерті“– після втрати стійкості. Це пояснює, чому навіть найефективніші профілактика і лікування вікових захворювань можуть поліпшити лише середню, але не максимальну тривалість життя», – зазначив Андрій Гудков, співавтор дослідження і співзасновник Genome Protection, Inc.

Нагадаємо, що дві порції фруктів і три — овочів суттєво подовжують життя.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.