Догори
Дати відгук

У Житомирі на відходах деревообробки запустили ТЕЦ

Тепло, яке вона генерує, отримуватимуть 73 квартири.

1 хв на прочитання21 Листопада 2021, 13:52
Фото: Житомирська міська рада Фото: Житомирська міська рада
Поділитись:

У Житомирі побудували першу в Україні ТЕС, яка працює на відходах деревообробної промисловості, вона забезпечуватиме теплом 73 багатоквартирні будинки. Про це повідомляє Житомирська міська рада.

«Ми хотіли у Житомирі зробити перший проєкт, бо чітко розуміємо – Україна абсолютно може відмовитися від газу, як, наприклад, відмовилися у місті Каунас, де 95% тепла у квартирах мешканців саме за рахунок таких ТЕЦ. Газ вже давно перетворився на політику і на інструмент тієї ж гібридної війни. SECO (Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань – ред.) довірили нам цей проєкт, підтримали фінансово та консультаційно», - сказав міський голова Сергій Сухомлин.

Зазначається, що ТЕЦ має потужність до 1,2 МВт електричної та 7,1 МВт теплової енергії. Котельня працюватиме на трісці деревини та інших відходах деревообробної промисловості. Використання біомаси дозволить замістити до 6,4 млн кубометрів газу на рік і забезпечити теплом 73 багатоквартирні будинки.

Вартість обладнання та реконструкції котельні становить понад 9 млн швейцарських франків, з яких обсяг безповоротної технічної допомоги уряду Швейцарії – понад 5 млн франків.

За словами міського голови, завдяки підтримці SECO ще одну ТЕЦ у Житомирі побудує австрійська компанія. У планах – ще чотири такі котельні та ТЕЦ, яка працюватиме на RDF (паливо, отримане з відходів). Завдяки цьому витрати газу Житомирі вдасться скоротити на 90-95%.

Нагадаємо, що на Вінничині збудують завод з переробки відходів на біогаз вартістю 200 мільйонів грн.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.