Сучасні фермери — то щось дивне. Одні виробляють швейцарські сири з українського молока, інші — попри труднощі в отриманні сертифікатів, вирощують органічну гречку, треті — збирають по 18 тонн фундука з гектара.
У Запоріжжі знають Олексія Головка, фермера і підприємця, який взяв в оренду перепелину ферму. За шість місяців кількість перепілок на ній збільшив вдесятеро, пише seeds, і значно розширив незвичний асортимент продукції.
«На фермі було 500 перепілок. З напарником ми вирішили розвивати цей напрямок. Зараз у нас 5 000 перепілок. Коли яєць стало багато, вирішили їх переробляти. Варене яйце зберігається добу, а наші – копчені і мариновані – від одного до трьох місяців», – розповідає Олексій Головко.
Олексій вперше спробував копчені яйця у Білорусі. Йому сподобалася ця страва. За словами виробника, за кордоном в англійських пабах подають до пива саме такі.
«У нас поки нерозвинена така культура споживання копчених і маринованих яєць. У Європі та США люди купують варені яйця в магазинах, ми до цього ще не прийшли, але я працюю над цим», – розповідає Олексій.
Підприємець налагодив коптильню – під торговою маркою «Smoky eggs» продає яйця клієнтам у Дніпрі, Запоріжжі, Харкові. Також почав виготовляти мариновані яйця. Зараз має в асортименті шість видів яєць, ще три тестує на виробництві. Кілька місяців розробляв технічні умови до свого продукту.
«Щоб почистити яйця, потрібно багато часу і терпіння. Згодом я придбав обладнання, яке чистить варені яйця. Рецепти брав з інтернету, постійно щось удосконалював, доробляв, прислухався до думки клієнтів. Маю різні на смак яйця – лагідні, з буряком, капустою, перцем, імбирем, куркумою, соєвим соусом. Дев’ять з десяти людей, які скуштували ці яйця, стають моїми клієнтами», – каже підприємець.
До слова, щоб легені краще працювали — щодня їжте бутербродик із салом.