Догори
Дати відгук

Фермер з Рівненщини: збирати по 18 тонн фундука з гектара реально (фото)

2 хв на прочитання23 Жовтня 2020, 07:14
Поділитись:

Олександр Царук із Сарн, що на Рівненщині, вже четвертий рік вирощує фундукові сади у промислових масштабах. 

Нині в його саду налічується понад 3500 дерев. Він розрахував, що в майбутньому продуктивність плантації може сягнути 18 тонн — потрібен лише час. Ідею для бізнесу Олександр знайшов в мережі у розділі «Бізнес для лінивих». Однак за чотири роки роботи в саду зрозумів, що не все так просто. Повідомляє "Голос України".

"Якщо коротко, то я собі уявляв усе так: ти посадив саджанці, а через сім років прийшов і збираєш долари з дерев. Ще досі є такі статті в інтернеті. Коли зараз їх читаю, то смішно стає", – згадує Олександр Царук.

Бізнесмен об’їздив безліч таких садків в Україні, Польщі, щоб зрозуміти, як це — посадити промисловий горіховий сад. Одного разу йому продали 200 кущів звичайної ліщини, але про це чоловік дізнався тільки через чотири роки.

Тепер Олександр сам продає саджанці і якість гарантує. Попит на культуру в Україні набирає обертів, а його сад в Рівненській області один з найбільших.

Фото "Голос України"

"Доглядаю за рослинами без гербіцидів. Підживлюю лише екологічними добривами. Найважче в горіховому бізнесі пережити перші роки росту рослин. Згодом сад стає «самостійним». Крони перших рядів захищають решту дерев від сильного вітру, а листя та суха трава стають природним добривом", — ділиться набутим досвідом Олександр Царук.

Вирощені плоди Олександр відправляє на свіжий ринок або продає приватним клієнтам, наприклад кав'ярням.

Нагадаємо, фермери з Херсонщини експортують екогарбузи до Британії (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.