У Японії через масовий туризм розплодились олені — ось як це пов’язано

3 хв на прочитання24 Липня 2024, 07:32
Турист годує оленя в парку Нара, 2018 р. Фото: Behrouz Mehri/AFP/Getty Images

Не всі взаємодії між людьми й оленями є позитивними.

Масовий туризм у Японії призвів до зростання чисельності оленів. Це стало відомо під час недавнього перепису тварин, повідомляє CNN.

Проблеми надмірного туризму в Японії можуть викликати головний біль у місцевих жителів, натомість олені, здається, виграли від припливу людей. Зокрема олені, які живуть у Нарі — стародавній столиці за межами Кіото, де розташована низка історичних будівель, визнаних ЮНЕСКО пам'ятками архітектури.

Нара та її олені настільки тісно пов'язані між собою, що світло-коричневі тварини зображені в туристичній рекламі міста, на автобусах, залізничних квитках тощо. Магазини переповнені сувенірами на оленячу тематику, такими як опудала тварин і пов'язки з рогів.

Нещодавно в місті провели перепис оленів, який показав, що в парку Нара налічується 313 оленів (самців), 798 ланей (самиць) і 214 оленят (немовлят). Це на 92 особини більше, ніж торік, і в цілому становить 1 325 оленів.

Але який це має стосунок до туризму?

Незважаючи на те, що Нара є домом для таких визначних пам'яток, як храм Тодайджі, одна з найбільших дерев'яних споруд у світі, більшість туристів приїжджають, аби зустрітися з оленями, які відомі тим, що ввічливо кланяються, коли їм дають крекер. У кіосках навколо Нари продають ці особливі ласощі з рисових висівок «Шика Сенбей», які є безпечними для оленів.

Олені проходять повз історичний храм у Нарі. Фото: Carl Court/Getty Images

Нобуюкі Ямазакі з Фонду збереження оленів Нара розповів, що «постійне збільшення кількості з'їдених оленями крекерів призвело до більш активного розмноження оленів. Окрім того, парк відвідує все більше туристів, і олені можуть легше отримати крекери».

Однак не всі взаємодії між людьми й оленями є позитивними. Деякі тварини занадто звикли до присутності людей і занадто прагнуть вирвати крекер із рук туриста.

«Зі збільшенням кількості оленів і людей зростає і кількість проблем. В останні роки ми спостерігаємо збільшення кількості нещасних випадків, коли олень збиває чи кусає людей», — додає Ямазакі.

Дослідження, проведене Жіночим університетом Нара, показало, що під час пандемії, коли країна була закрита для іноземних туристів, вклонялися менше оленів. Поклони в оленів унікальні для Нари і не зустрічаються в жодного іншого виду оленів.

«Колись давно олені в столиці Нара боялися людей, тому могли почати кланятися в результаті стресу. Однак місто поступово перетворилося на туристичне місце, і олені навчилися кланятися людям, щоб отримати рисові крекери Shika Senbei», — розповів професор Йоічі Юса, який очолював дослідження.

Деякі туристи намагаються погладити оленів або погратися з ними, хоча формально вони все ще залишаються дикими тваринами. Фото: Carl Court/Getty Images

Згідно з урядовими даними, у 2022 році Нара відвідали 9,3 млн людей.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: