Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Агро
  • У світі є лише одна країна, де чоловіки готують частіше за жінок, і вона розташована в Європі — дослідження

У світі є лише одна країна, де чоловіки готують частіше за жінок, і вона розташована в Європі — дослідження

За винятком Ямайки, 10 країн із найменшим гендерним розривом розташовані в Західній, Північній і Південній Європі.

2 хв на прочитання04 Листопада 2023, 08:24
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Відповідно до спільного дослідження кулінарних звичок людей Cookpad і Gallup, у 2022 році жінки у всьому світі готували набагато частіше за чоловіків, і в цьому правилі є лише один виняток. Але замість того, щоб продовжувати скорочуватися, як це відбувалося протягом попередніх трьох років, «гендерний розрив у кулінарії» торік уперше розширився.

У 2022 році серед жінок світові темпи приготування їжі залишалися стабільними і становили в середньому 8,7 прийомів їжі на тиждень. З іншого боку, чоловіки готували на 0,7 разів на тиждень менше, ніж роком раніше, зменшивши середнє значення до 4,0 разів. Це зниження змінює тенденцію, згідно з якою чоловіки готують більше їжі щороку після базового вимірювання дослідження в 2018 році. Оскільки в 2022 році менше чоловіків готували їжу, світовий рівень домашнього приготування впав до 6,4 разів щотижня з 6,7 у 2021 році. Люди готували приблизно так само часто у 2022 році, як і в 2018 році.

Гендерний розрив у кулінарії становить 4,7 у всьому світі, але цей показник маскує значні відмінності між країнами. У шести країнах гендерний розрив у приготуванні їжі становить 8 або більше прийомів їжі на тиждень, що майже вдвічі перевищує світовий показник, у тому числі в Ефіопії, де жінки в середньому на тиждень готували на 8,6 разів більше, ніж чоловіки. Наступні за величиною розриви спостерігалися в Таджикистані (на 8,2 прийому їжі більше), а також в Єгипті, Непалі, Ємені та Алжирі, де жінки готували на 8,1 або 8,0 разів більше, ніж чоловіки, в середньому на тиждень.

Де чоловіки готують частіше за жінок
Де чоловіки готують частіше за жінок

Ці країни зазвичай реєстрували значні гендерні розриви в кулінарії в минулих опитуваннях.

Як і в минулі роки, у 2022 році жінки готували більше їжі, ніж чоловіки, практично в кожній дослідженій країні чи регіоні, за одним цікавим винятком. В Італії чоловіки готували на 0,4 страви більше на тиждень, ніж жінки. Однак ще в 2020 році жінки там готували на 5,1 страви більше, ніж чоловіки. Ця різниця почала звужуватися у 2021 році відповідно до ширших регіональних моделей. Однак у 2022 році тенденція до того, що готують більше чоловіки, ніж жінки, не тільки прискорилася, а й італійські чоловіки перевищили жінок за середньою кількістю приготованих страв.

В інших країнах, де гендерний розрив є найменшим, жінки готують більше їжі, ніж чоловіки, хоча в деяких випадках, наприклад, в Іспанії чи Великій Британії, трохи більше. За винятком Ямайки, 10 країн із найменшим гендерним розривом розташовані в Західній, Північній і Південній Європі.

Також ми писали про 7 поширених кухонних звичок, які шкодять здоров'ю.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.