Догори
Дати відгук

У США активісти б'ють на сполох через масову загибель китів — причиною екологічної трагедії називають зелену енергію

«Це жорстоке поводження з тваринами».

5 хв на прочитання18 Листопада 2023, 14:14
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

У штаті Нью-Джерсі на східному узбережжі США за останній рік у кілька разів зросла кількість китів і дельфінів, що загинули в океані чи викинулися на берег. Причиною може виявитися використання потужного ультразвуку для підготовки до будівництва в морі вітряних електростанцій: «демонічні» звуки змушують тварин думати, що їх переслідують хижаки, пише Daily Mail.

Приблизно 16 китів загинули, 72 були знайдені на мілині разом із 53 викинутими на берег дельфінами вздовж узбережжя з грудня 2022 року, але це більш ніж вдвічі більше, ніж у 2016 році.

Місцеві жителі та законодавці звинувачують офшорні вітрові електростанції, вважаючи, що загибель морського життя спричиняють вибухи сонара.

Дві компанії зеленої енергетики взяли в оренду воду в Нью-Джерсі для вітрових електростанцій. Для картографування морського дна з метою пошуку відповідних місць для турбін використовується гідролокатор. Кожні 10 секунд він надсилає у воду надгучні звуки, які змушують ссавців думати, що їх переслідують хижаки.

Тимчасом Нью-Джерсі має одні з найамбітніших цілей у США щодо будівництва офшорних вітроелектростанцій, оскільки губернатор Філ Мерфі планує вийти на 11 ГВт потужностей до 2040 року. Мерфі також зобов'язався мати 50 % відновлюваної енергії до 2030 року і повністю чисту енергію до 2035 року.

Дві компанії взяли в оренду води навколо Нью-Джерсі: нідерландська Orsted та Atlantic Shores Offshore Wind.

Компанія Atlantic Shores Offshore Wind, співвласником якої є EDF Renewables і Shell New Energies US, подала запит на встановлення 200 вітрових турбін біля узбережжя Атлантік-Сіті та Сі-Гірта.

Ці турбіни забезпечуватимуть мільйони жителів «чистою енергією», яка, втім, може виявитися смертельно небезпечним для морського життя.

Мешканці, законодавці та активісти борються проти таких проектів, стверджуючи, що за минулий рік за десятками китів і дельфінів стоять компанії, які підривають морське дно за допомогою гідролокаторів.

Багато жителів Нью-Джерсі закликають призупинити будівництво офшорних вітрогенераторів, доки не буде проведено незалежне дослідження, щоб показати, чи пов’язаний гідролокатор із загибеллю китів.

«Вони не є чисто зеленими. Погляньте на те, що йде на їх будівництво, і скільки часу потрібно, щоб вони виробляли енергію, яка покриває витрати на будівництво. Навіть у їхніх документах не сказано, що вони приносять користь для довкілля або для боротьби зі зміною клімату», — говорить місцевий житель Майк Дін.

Дані Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) показують, що з 2016 року в Нью-Джерсі загинуло щонайменше 29 китів.

«За попередні 10 років, з 2013 по 2022 рік, середня кількість горбатих китів, які висаджуються на берег у Нью-Джерсі, становила 2,6 щорічно. За 12 місяців з 22 грудня до сьогодні в Нью-Джерсі було 11 висаджених на берег горбатих китів, що більш ніж у чотири рази перевищує середній показник за попередні 10 років. Ми полювали на китів майже до вимирання, і вчені підрахували, що ми маємо лише десь від 25 до 33 % від історичної чисельності до китобійної промисловості. Деякі вчені підрахували, що повернення нашої популяції китів до рівня, який був до промислу, щороку вловлюватиме 1,7 трильйона тонн вуглецю», — розповіла Тріша ДеВо, біолог із охорони природи та активістка Save our Whales.

Вона сказала, що вона та багато інших жителів Нью-Джерсі закликають припинити проекти, поки незалежні дослідження не зможуть визначити, що вбиває морське життя.

Актор Джим Бреєр вважає, що гнилі трупи на пляжах «спричинені коренем усього демонічного зла — жадібності та грошей».

Бреєр випустив новий документальний фільм із режисером Джеймсом Маліном під назвою «Big Wind & The Incidental Take, історія про Нью-Джерсі, зелену енергію та мертвих китів».

Автори стрічки поспілкувалася з жителями Нью-Джерсі, активістами та законодавцями про зв’язок між смертю китів і офшорними вітряними електростанціями.

Звук від сейсмічного вибуху може подолати 4000 км у воді. Згідно з дослідженням американських військових у 2013 році, цей звук може викликати реакцію виживання серед китів і дельфінів, ніби за ними женеться хижак, і вони починають рухатись у хаотичному напрямку, іноді на судна чи на берег.

Дін пояснив, що рух суден у Нью-Джерсі збільшився, а з появою гідролокатора «бідолашним нема куди подітися».

«Це неправильно. Для мене це жорстоке поводження з тваринами. Я звинувачую в цьому NOOA і федеральні агентства. У них є правила, яких потрібно дотримуватися, щоб надавати оренду, але вони не дивляться на те, скільки проектів є в одній області. Вони розглядають це проект за проектом, але не роблять кроку назад для кумулятивного перегляду», — сказав Дін.

Також ми раніше розповідали, що в Данії посеред хвойного лісу за 70 км від моря знайшли мертвого кита.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання24 Квітня 2024
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання23 Квітня 2024
Виробництво біометану має потенціал потужного росту
Виробництво біометану має потенціал потужного росту - Герус
2 хв на прочитання22 Квітня 2024
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Більше з GreenPost