Догори
Дати відгук

У нацпарку «Меотида» розорали 12 га заповідного фонду (ФОТО)

За такі дії передбачена відповідальність у Кримінальному Кодексі України у вигляді штрафу або обмеження волі на строк до трьох років.

2 хв на прочитання20 Квітня 2021, 16:43
У нацпарку «Меотида» розорали 12 га заповідного фонду. Фото: С. Бєлосарайський У нацпарку «Меотида» розорали 12 га заповідного фонду. Фото: С. Бєлосарайський
Поділитись:

У  національному природному парку «Меотида» знову скандальна оранка: біля с. Бурякова Балка було розорано близько 12 га степових цілинних схилів, де росла безліч рідкісних рослин, в тому числі занесених до Червоної книги України. Про це повідомив співробітник нацпарку, користувач Фейсбуку Сергій Бєлосарайський.

«Як відомо, землі національного парку є народною власністю, належать до природно-заповідного фонду і не підлягають приватизації. Однак деяким чиновникам Держгеокадастру це не дає спокою, і періодично землі парку вони виділяють довірливим громадянам по другому колу. Парк пише звернення в прокуратуру, прокуратура звертається до суду, а суд вирішує повернути землю державі. На жаль, суди працюють повільніше, ніж Держгеокадастр. А свіжоспечені «власники» поспішають монетизувати свою здобич, засіявши її за півгодини», — розповів Бєлосарайський. 

Це те, що було до розорювання землі.Фото: С. Бєлосарайський
Це — розорена територія нацпарку

За словами автора допису, за такі дії передбачена відповідальність у Кримінальному Кодексі України у вигляді штрафу або обмеження волі на строк до трьох років. Крім того, винні будуть зобов'язані компенсувати збитки державі за знищення червонокнижних рослин у розмірі приблизно 50 мільйонів гривень.  

Довідково: 

Меоти́да — національний природний парк, розташований на землях державної власності Новоазовського, Мангушського та Нікольського районів Донецької області. До складу парку увійшли заказники загальнодержавного значення «Білосарайська коса», «Бакаї Кривої коси», «Єланчанські бакаї» та «Приазовський чапельник», орнітологічний заказник місцевого значення «Кривокіський лиман», пам'ятки природи місцевого значення «Крива коса» та «Соснові культури».

Наразі поліцією складено протокол про правопорушення, адміністрація парку готує звернення до інших правоохоронних органів з метою припинення незаконних дій.

Як ми писали раніше, Google створив віртуальні туристичні маршрути та панорами  10 національних природних парків України. 

Нагадаємо, в Україні стартувала міжнародна екологічна акція «Марш парків».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитання5 хвилин тому
Корисні поради від лікаря Сніданок
6 причин пити оливкову олію вранці: наслідки вас приємно здивують
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання7 годин тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Подбайте про онлайн-безпеку: поради від кіберполіції
1 хв на прочитанняВчора
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитанняВчора
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитанняВчора
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитанняВчора