Догори
Дати відгук

У Монголії масовий падіж худоби через нестачу кормів (ФОТО)

Це явище трапляється через кліматичні зміни.

2 хв на прочитання19 Лютого 2024, 13:03
Фото: сайт уряду Монголії Фото: сайт уряду Монголії
Поділитись:

Зимовий білий та залізний дзуд (монгольською «зуд» — зимова нестача кормів) уже призвів до загибелі більш як 667 тисяч голів худоби. Монгольський уряд повідомив, що вже відправив першу партію гуманітарного конвою для допомоги аймакам Архангай, Хентій, Сухбаатар, Дорнод і Дорногов, у яких голодує худоба.

За інформацією Інституту метеорології та моніторингу навколишнього середовища Монголії, на сьогодні понад 80 % території країни вкрито снігом. Висота снігового покриву у деяких місцях перевищила 1 м.

Монголія Дзуд Екологічні проблеми Падіж худоби Фото
Фото: сайт уряду Монголії

Білий і залізний дзуд — це стихійне лихо в скотарських регіонах кочових племен, передусім у Монголії, при якому худоба не здатна знайти корм під сніговим і крижаним покривом. Внаслідок цього велика кількість тварин гине від холоду та голоду.

Це явище трапляється через кліматичні зміни. Через надзвичайно спекотне літо худоба не може добре напастися. А фермери не можуть зробити запаси, щоб пройти незвично холодну зиму, коли температура опускається до -50 °С.

Наслідки страшні: взимку 1944 року, в дзуд загинуло 9,2 млн голів худоби, а через 12 років, у 1956 році — 2,2 млн голів худоби.

З грудня 2015 року дзуд став справжнім лихом для населення Монголії. Під його впливом опинилося близько 60 % території країни.

Десятки тисяч людей через це потрапляють у злидні.

Монголія Дзуд Екологічні проблеми Падіж худоби Фото
Фото: сайт уряду Монголії

У 2016 році організація Червоного хреста оголошувала про збір коштів на допомогу монгольським скотарям, але зібрати вдалося лише половину необхідної суми. Також у березні 2016 року ООН направила 2,4 млн доларів на подолання наслідків дзуду в Монголії.

Згідно з даними Національного статистичного комітету країни, до кінця 2023 року в Монголії налічувалося 64,7 млн ​​голів худоби.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost