Догори
Дати відгук

У Київській області розікрали 1459 гектарів лісу

Всі землевідводи є незаконними.

3 хв на прочитання11 Грудня 2021, 16:52
Фото: uncg.org.ua Фото: uncg.org.ua
Поділитись:

За останні роки у Київській області розікрали 4866 ділянок лісу загальною площеню 1459 гектарів. Про це пише Українська природоохоронна група.

Для порівняння, це трохи більше за площу таких міст, як Вишгород, Боярка, Знам’янка, або два з половиною Генічеська, чи майже сім Моршинів. 

"Важливо, що тут мова йде про ліси державних лісгоспів області. Тобто 1459 гектарів – це без лісів, роздерибанених раніше, і без лісів, які не мали жодного відношення до цих лісгоспів. Для прикладу, без лісів Києва, Ірпеня, Бучі чи Биківні, історія яких набагато більш заплутана, без лісів «Київоблагролісу» і так далі", - пишуть аналітики.

Як взагалі так сталося, що усі ці ліси роздерибанили? Чи це взагалі законно?

Природоохоронці зазначають, що законодавство передбачає, що землі лісогосподарського призначення можна передавати під забудову за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування. Ще додається, що зміна цільового призначення земельних лісових ділянок провадиться переважно за рахунок площ, зайнятих чагарниками та іншими малоцінними насадженнями, а зміна цільового призначення земель лісогосподарського призначення потребує погодження Кабміну.

"Вгадайте, скільки з цих 4866 ділянок отримали таке погодження? Правильно, нуль. Тобто всі ці землевідводи є незаконними. Але це не завадило їм бути зареєстрованими в державному земельному кадастрі, бо кадастрові реєстратори просто «не помітили», що це ліси лісгоспів", - ідеться у матеріалі.

Вони навели приклад дерибану на прикладі Боярської лісової дослідної станції.

"Це не просто лісгосп, а підрозділ Національного університету біоресурсів та природокористування (НУБіП). За останні роки там роздерибанили щонайменше 483 ділянки лісів. Знаєте, що тут іронічно? У лісах Боярської ЛДС вже не перший рік пропонуються створити заповідну територію, а саме -національний парк. Представники НУБіП неодноразово наголошували, що національний парк хочуть створити, щоб потім роздерибанити ліс", - наголосили дослідники.

Зараз розглядом законності всіх цих рішень займається прокуратура, куди ми передали інформацію про всі виявлені ділянки.

"Звісно, що масштабний дерибан українських лісів потребує не тільки втручання прокуратури, а й, можливо, змін до законодавства. Бо якщо ліси державних лісгоспів закон хоч якось захищає, то ліси, які в свій час вирішили не передавати лісгоспам, є повністю беззахисними", кажуть фахівці.

Один з варіантів – обов’язкова процедура оцінки впливу на довкілля (ОВД) для всіх випадків знеліснення, тобто перетворення лісів на щось, що лісом не є. Це дозволить ускладнити дерибан не лише лісів лісгоспів, але й сотен тисяч гектарів інших лісів, які лісгоспам не належать.

Нагадаємо, що на Київщині вирізали тисячі дерев для будівництва сортувального терміналу Нової пошти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Гортензія волотиста Sundae Fraise здатна прикрасити посадки з хвойних і листопадних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд, які були укріплені спеціальними платформами
1 хв на прочитанняВчора
На Одещині врятували коня, який застряг у болоті
На Одещині рятувальники витягли коня із болота (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Кабмін сьогодні на засіданні прийняв низку рішень у сфері охорони здоровʼя, агросектору та екології
3 хв на прочитанняВчора
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй спричинила збитки рибним запасам України на більш як 350 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Через опади у річках Буковини підійметься вода до метра
1 хв на прочитанняВчора
На водоймах Одеської області встановлено 1000 нерестових гнізд (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Нарубали на 900 тисяч гривень: на Буковині судитимуть експосадовця лісового господарства
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost