Догори
Дати відгук

У Києві обіцяють доглянути річки Либідь і Сирець

2 хв на прочитання15 Липня 2020, 14:15
Либідь. Автор: Користувач:IgorT - Власна робота, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26859100 Либідь. Автор: Користувач:IgorT - Власна робота, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26859100
Поділитись:

У столичному комунальному підприємстві «Плесо» обіцяють відремонтувати об'єкти, що знаходяться на річках Либідь і Сирець. Про це пише Big Kyiv.

Облаштування річок у столиці запланували не через велику любов до природи – вони відповідають за виведення стічних вод. Тільки через Либідь виводиться третина дощових вод міста. При цьому, за словами заступника генерального директора КП “Плесо” Григорія Сойкіса, річка при тій же площі стала вищою у 2,5 – 3 рази за останні роки. І коли відбуваються так звані “залпові” дощі та випадає місячна норма опадів за кілька годин, Київ затоплює. Тому в новому генеральному плані столиці передбачено відродження малих річок міста.

Але не все так просто. Активісти зазначають, що в тому ж генплані, наприклад, річка Сирець була відзначена як колектор. Місцевих жителів обурив такий план ремонту. А коли в минулому році в парку “Сирецький гай” запрацювала важка техніка КП “Плесо”, люди вийшли на пікет. Вони створили ініціативну групу, залучили депутатів, подали запити в КМДА. Долю річки вирішували на громадських слуханнях і нарадах з нардепами і комунальниками. І після довгих переговорів сторони дійшли згоди. “Зберігати все, що можливо” – приблизно так звучало їх спільне рішення.

В результаті важку техніку замінили легкою, що не шкодила поверхневому ґрунту. Адже ремонтувати все одно довелося б. На деяких ділянках ремонт колектору не проводили вже понад 20 років. У природних же берегах річка постійно розливалася і навіть ходити тут було небезпечно.

У Сирець потрапляють стічні води двох районів – Шевченківського та Подільського. Після сильного дощу рівень води може піднятися за 20-30 хвилин на півтора метри. Зараз на Сирці потребують ремонту сім об’єктів. Це мости, колектори і переходи.

«Все буде очищатися і зміцнюватися, вимоги громади враховані. Ми не змінюємо русло і відкриту частину річки. Капітальний ремонт буде проведений на тих ділянках, які виконують господарські потреби, тобто активно приймають дощові води», – запевняє Сойкіс.

Капремонт чекає і на Либідь. На одних ділянках будуть збільшувати перетин, щоб річка могла більше приймати дощових вод, інші – зміцнюватися. Також з’являться локальні очисні споруди. А на відкритих ділянках Либеді – в районі Політехнічного інституту і за Столичним шосе – з’являться зони відпочинку.

Поки що, нагадаємо, не можна купатися навіть у головній річці міста.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Сміттєпереробні заводи Полтавська область Відходи
На Полтавщині визначають ділянки для будівництва сміттєпереробних заводів
1 хв на прочитаннягодина тому
16 квітня свято Всесвітній день голосу та дивовижні факти про вміння людини говорити
Всесвітній день голосу: дивовижні факти про вміння людини говорити, співати
2 хв на прочитання2 години тому
одне з київських озер після "покращення". Природного берега не залишилося зовсім. Фото КЕКЦ
Понад 330 тисяч гривень збитків на розчистці озера Гнилуша в Києві: повідомлено про підозру підряднику
1 хв на прочитання5 годин тому
Орхідеї Пересадка квітів Домашні квіти
Як зрозуміти, що орхідею час пересаджувати: єдина вірна ознака
1 хв на прочитання5 годин тому
Камені, якими можна прикрасити сад (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Поєднання, яке може створити гармонійний образ, що привертає увагу та радує око: чудовий мікс для саду (ФОТО)
1 хв на прочитання12 годин тому
Вирощуємо комплексне добриво для всіх кімнатних рослин: хитрий метод
1 хв на прочитанняВчора
Догляд за хаконехлоєю — це приємне та невимушене заняття (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора