Догори
Дати відгук

У Києві багатоповерхівка обігрівається тепловими насосами

У грудні 2021 року вартість опалення склала 13,86 грн/м2.

3 хв на прочитання03 Лютого 2022, 11:09
Багатоповерхівки Багатоповерхівки
Поділитись:

У Києві на Оболоні багатоповерхівка площею приміщень понад 14 тисяч кв. м обігрівається повітряно-водяним тепловим насосом. Проект реалізувало об’єднання співвласників багатоповерхового будинку "Арован", передає kosatka.media

Геотермальна енергія для мешканців будинку обходиться у 2-2,5 дешевше, ніж централізоване опалення. Куб гарячої води від теплових насосів коштує 67 гривень (міський тариф — майже 100 грн/куб). У грудні 2021 року вартість опалення склала 13,86 грн/кв. м, тобто квартира площею 100 квадратів сплатила 1386 гривень. Для порівняння: в середньому у Києві опалення таких квартир обходиться у 3500-4500 гривень.

«Вартість 1 гігакалорії (при тарифі за електроенергію 1,68 гривень) становить для гарячої води – 680 грн/Гкал, для опалення – 850-1000 грн/Гкал, - зазначає голова ОСББ «Арован» Денис Кукса. - Для порівняння вартість Гкал для населення по Києву становить 1654-1715 гривень».

У багатоповерхівці встановлені дві системи теплових насосів: для гарячої води і для системи опалення. Для отримання гарячої води теплові насоси розміщені на вентиляційних шахтах. Тепле повітря, що виходить з квартир, використовують для підігріву води у баках-накопичувачах, а потім подають у квартири.

В той же час для системи опалення на даху будинку побудований окремий теплопункт з тепловими насосами, які працюють навіть при мінусових температурах і підігрівають теплоносій. Його подають у підвальний теплопункт, а вже звідти – у радіатори в квартирах.

Теплові насоси для системи опалення на даху будинку ОСББ «Арован».

При цьому ОСББ не відмовилося від централізованої системи опалення. В опалювальний сезон Арован підтримує у роботі ще й індивідуальний тепловий пункт. Подачу тепла з міста можна включити у будь-який час. "Теплові насоси працюють на електроенергії, – пояснив Денис Кукса. - Якщо буде проблема з електроенергією, то можна перейти на опалення від ТЕЦ за 15 хвилин».

Для київського ОСББ "Арован" система насосів для гарячого водопостачання коштувала 700 тисяч гривень, а насоси для системи опалення обійшлася у близько 6 млн гривень. 70% витрат покрив міський бюджет за програмою «70 на 30» для ОСББ, а для решту - 30%  - взяли "теплий кредит", за яким також отримали компенсацію від держави. Кошти, вкладені мешканцями будинку, окупилися за 1 рік роботи теплових насосів. Якщо використовувати власні кошти, то термін окупності інвестиції був би 7-8 років, каже Денис Кукса.

Міські теплові мережі можуть одночасно мати кілька джерел тепла – як виробленого з вугілля або газу, так і отриманого від теплових насосів, каже експерт з енергоефективності та розвитку відновлюваної енергетики Ігор Черкашин.

«Генерація повинна бути відокремлена від розподільних теплових мереж і конкурувати між собою за право продажу виробленого в мережу тепла, - пояснює він. - Якщо у місті є система централізованого опалення, цікаво ставити тепловий насос централізовано, щоб він працював на систему у якості одного з постачальників тепла, і за рахунок своєї маневреності міг би істотно допомагати централізованій системі опалення».

Законодавчих перешкод у використанні теплових насосів для опалення немає.

До слова, газ та атомна енергетика стануть «зеленими» на час перехідного періоду – рішення ЄС.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання24 Квітня 2024
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання23 Квітня 2024
Виробництво біометану має потенціал потужного росту
Виробництво біометану має потенціал потужного росту - Герус
2 хв на прочитання22 Квітня 2024
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024