Догори
Дати відгук

У Харкові через нестачу медиків для лікування коронавірусу залучать студентів та інтернів

3 хв на прочитання25 Червня 2020, 20:58
Поділитись:

Голова Харківської ОДА Олексій Кучер провів нараду з ректорами медичних вишів і директорами медколеджів регіону. Під час зустрічі обговорювали питання нестачі медиків, що готові працювати з хворими на коронавірус. Участь у заході взяли головні лікарі ключових лікарень, що приймають хворих на COVID-19, та керівництво Департаменту охорони здоров’я. Про це повідомляє пресслужба Харківської ОДА.

“Я б розумів лікарів похилого віку, які звільняються, адже вони в групі ризику, але є й молоді люди, які відмовляються працювати з пацієнтами з COVID-19. Я не знаю, як це коментувати. Ці питання все ж таки знаходиться в площині етики та моралі. Тут краще, мабуть, послухати лікарів, які прийняли на себе обов’язок і борються з цією хворобою. Власне, ми сьогодні зібралися, щоб вирішити це питання. Я звернувся до всіх присутніх з проханням: ми вкрай потребуємо медичних працівників, і ми просимо вас підключити інтернів, викладацький склад, який має можливість практикувати, тому що це необхідно”, — сказав Кучер.

Повідомляється, що найбільш гостро питання нестачі кадрів постало під час відкриття для прийняття таких хворих Диспансеру радіаційного захисту населення.

“Виникла проблема зі звільненням співробітників та відмовами працювати з хворими COVID. За останній тиждень звільнилося 15 осіб. У нас пішли всі анестезіологи, залишилася одна, 3 терапевти, лікарів інших спеціальностей — 1, 6 медсестер, 6 санітарок. Це мається на увазі на реанімацію. Усі інші написали відмову від роботи, вони не звільнялися”, — повідомила в.о. директора закладу Ірина Пирогова.

За її інформацією, медики, що відмовляються надавати допомогу пацієнтам з COVID-19 або звільняються, — це люди різного віку, не всі належать до групи ризику.

Заступник директора ДОЗ ХОДА Генадій Бондарчук повідомив, що ще до відкриття диспансеру для прийому хворих COVID-19 медичні працівники повідомляли про свою готовність працювати з цими пацієнтами.

“Нам допомагають на сьогодні госпіталь ветеранів війни — терапевт та 2 анестезіологи вийшли працювати в інфекційну лікарню, але вчора ми запропонували цим лікарям перейти в чорнобильський диспансер, організувати там роботу, вони виявили бажання продовжити працювати там”, — сказав Бондарчук.

Про ситуацію в обласній інфекційній лікарні повідомив головний лікар закладу Павло Нартов.

“Спочатку був дефіцит у першу чергу лікарів: анестезіологів, інфекціоністів. Зараз ми спільно з адміністрацією вирішуємо це питання. У нас спочатку було 24 інфекціоністи, зараз 27 ставок, працює 26 лікарів: 18 постійно та 8 сумісників. Крім того, ми взяли на роботу ще 2-х лікарів-терапевтів. Сьогодні ще прийшов один лікар-інфекціоніст, ми його теж візьмемо, і по інфекціоністах у нас повністю буде закрите питання. 6 анестезіологів є, крім того, ми взяли додатково 5 лікарів-анестезіологів. Зараз у нас не 1 лікар-анестезіолог чергує, а вже 2 по лікарні. Є питання серед медичного персоналу. У нас 17 вакансій середнього медперсоналу та 25 — молодшого”, — розповів він.

За його даними, за період з 1 квітня по 24 червня з лікарні звільнилися 2 інфекціоністи (обом за 70 років), лікар-бактеріолог, 10 медичних сестер та 15 молодших медичних сестер. За цей же час до закладу прийшли працювати 8 лікарів-інфекціоністів, 4 анестезіологи, 4 терапевти, 8 медсестер та 6 сумісників, 5 співробітників молодшого персоналу та 7 сумісників.

В свою чергу ректори вишів та директори медичних коледжів повідомили, що серед випускників цього року є охочі працювати з хворими на COVID-19. Зокрема це стосується Куп’янського медичного коледжу імені Марії Шкарлетової та Харківського обласного медичного коледжу.

Тим часом, в Україні змінили протокол лікування коронавірусу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Режим економії вуличного освітлення в Одесі
Вуличне освітлення в Одесі - в режимі економії
1 хв на прочитання51 хвилину тому
Вітрова електростанція на Полтавщині. Фото ілюстративне
Для будівництва вітрової електростанції на Полтавщині виділять 47 тис. га
1 хв на прочитаннягодина тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання5 годин тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання6 годин тому
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання7 годин тому
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання8 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання8 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання9 годин тому